IN MEMORIAM: Umro Nikola Jugović bivši načelnik Općine Cernik

3574 0

Autor Franjo Samardžić

Nakon kratke i teške bolesti 20. srpnja 2018. godine u 67. godini preminuo je ing. Nikola Jugović, bivši načelnik Općine Cernik.

Do odlaska u mirovinu i posljednjih lokalnih izbora Nikola Jugović je bio jedini načelnik u Općini Cernik i među rijetkim općinskim načelnicima u Hrvatskoj koji su na čelu svoje Općine bili od njenog utemeljenja. Velike su stoga njegove zasluge, ne samo u Općini Cernik i Brodsko-posavskoj županiji, već i u cijeloj Hrvatskoj za afirmiranje lokalne samouprave i unapređenje ukupnog života stanovništva.

Prvi put za načelnika je izabran 1993. godine, kada su održani prvi izbori za članove Općinskog vijeća. Tada je načelnika biralo Općinsko vijeće. Nikola Jugović postaje i prvi neposredno birani načelnik u Općini Cernik. Zajedno s Vitomirom Žakićem, kandidatom za zamjenika načelnika, uvjerljivo su 2009. godine, kao kandidati HDZ-a, u prvom krugu slavili izbornu pobjedu.

Nikola Jugović je 2017. godine otišao u zasluženu mirovinu. Iza njega su ostali realizirani brojni projekti u oblastima komunalne i društvene infrastrukture izgrađeni u Cerniku i naseljima cerničke općine. Ostati će zapamćen i po drugim uspjesima i postignućima. Primio je brojna priznanja i odličja. Među njima je i godišnja nagrada Brodsko-posavske županije KOVANICA OD ZLATA. Dodijeljena mu je na svečanoj sjednici Županijske skupštine upriličenoj u povodu Dana Brodsko-posavske županije za dugogodišnji uspješan rad i postignute rezultate u razvoju i promicanju lokalne samouprave, posebno na području Općine Cernik.

Na ovogodišnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća upriličenoj u povodu Dana Općine Cernik, tradicionalno su dodijeljena općinska priznanja pojedincima zaslužnim za doprinos u različitim područjima života i promicanju Općine Cernik. Poseban poklon načelnik Vitomir Žakić i predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Žakić uručili su bivšem načelniku Nikoli Jugoviću. Bio je to, nažalost, svojevrsni oproštaj članova Općinskog vijeća i brojnih uzvanika na svečanoj sjednici s načelnikom koji je Općinu Cernik vodio 24 godine.

Sahrana Nikole Jugovića bit će u ponedjeljak 23. srpnja u 16 sati na mjesnom groblju u Cerniku.

Related Post