INDUSTRIJSKO OBRTNIČKA ŠKOLA: završno predstavljanje programa ERASMUS+

923 0

Autor: Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 23. ožujka 2018. – Danas je u Industrijsko-obrtničkoj školi Nova Gradiška održano završno predstavljanje programa ERASMUS+ za 2017./18. godinu. Novogradiška škola bila je ove godine domaćin učenicima i nastavnicima Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium iz Varpalote u Republici Mađarskoj. U sklopu provedbe projekta od 4. do 23. ožujka ugostili su učenike zanimanja Instalateri grijanja i Zavarivači (8 učenika i 1 nastavnik) i Prodavači (2 učenika i 2 učenice i 1 nastavnica).

Projekt se temelji na provedbi metoda rada u praktičnoj i teorijskoj nastavi usmjerenim na ishode učenja. Učenici iz Mađarske su zajedno sa učenicima Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška izvoditi stručnu praksu u školskim radionicama i praktikumima, a dio programa su izvoditi u teorijskoj nastavi.

Dio programa bile su posjete i upoznavanje rada u tvrtkama i obrtničkim radionicama, te strukovnim školama u Slavonskom Brodu i Požegi.

Osim stručnog dijela, kao važnog dijela programa ERASMUS+, učenici i njihovi nastavnici imali su priliku upoznati tradiciju, kulturu i običaje Nove Gradiške, Brodsko-posavske županije i Hrvatske, a bilo je vremena i za sportska natjecanja i druženja.

Treba naglasiti da su učenici Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška boravili u Varpaloti od 12. do 25. studenog 2017. godine, te da je ovo bio nastavak dugogodišnje suradnje ove dvije škole.

-U potpunosti smo proveli ono što smo zacrtali mobilnošću učenika dragih nam susjeda i prijatelja iz Varpalote. Na ovoj se prezentaciji mogao vidjeti samo jedan dio, kako oni doživljavaju našu školu, baš grad i županiju. Smatram da su zacrtane aktivnosti realizirane. Vidi se da su radili na stručnom dijelu i sa našim učenicima aktivno sudjelovali u nastavi.

Upoznali su naše običaje i našu kuluru. Razgledali su Novu Gradišku i posjetili Strmac, Cernik i Davor, te Slavonski Brod i Požegu. Željeli smo učenicima dati potpunu sliku, a želimo suradnju nastaviti i dalje. Ova tri tjedna su brzo prošla i uspostavljeni su novi kontakti.

Želim se zahvaliti svim dionicima naše škole, svim nastavnicima i ostalima koji su sudjelovali u svakodnevnom radu. Tri tjedna nije malo vrijeme, a trebalo je održati koncentraciju i motivaciju. Smatram da smo zahvaljujući našim ljudima u tome uspjeli.

Prije tri mjeseca smo bili u Varpaloti i smatram da smo ovdje podigli na razinu više naše aktivnosti. Za narednu godinu smo se kandidirali za novi projekt – kazao je prof. Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko obrtničke škole.

Related Post