Inventura GO SDP-a

1145 0

NOVA GRADIŠKA, 30. prosinac 2011. – Koncem 2012. godine novogradiški SDP-ovci imaju razloga za zadovoljstvo. Uz vlast u gradu i gradonačelnika, sada imaju i saborskog zastupnika, a njihova stranka nakon parlamentarni izbora vodi

i državu. Budi to kod njih realna očekivanja i optimizam da će uspjeti realizirati svoje programe, ponajprije pokrenuti proizvodnju i zaposliti ljude, te da će, kako je kazao zamjenik gradonačelnika Milan Mateša, Nova Gradiška postati grad dobar za budućnost svih naših sugrađana i grad nositelj razvoja kompletnog zapadnog dijela županije.

 

Najsnažnija politička opcija

 

– GO SDP-a doživjela je u 2011. godini snažnu ekspanziju. Veliki broj osoba uključio se u rad i postali su članovi SDP-a. U GO djeluju svi njegovi Forumi. S pravom uživamo epitet najsnažnije političke opcije u gradu Nova Gradiška. Ne mogu a da se ne osvrnem na protekle parlamentarne izbore na kojima je SDP-e s koalicijskim partnerom ostvario iznimno dobar rezultat u gradu Nova Gradiška, najbolji do sada. Pio prvi puta imamo zastupnika u Hrvatskom Saboru u osobi gradonačelnika Josipa Vukovića. Koristim ovu priliku da se javno zahvalim svima onima koji su nam dali svoje povjerenje – kazao je Franjo Kikić, predsjednik GO SDP-a Nova Gradiška, na konferenciji za novinare koju tradicionalno održavaju koncem svake godine prije blagdanskog druženja, članova, simpatizera i koalicijskih partnera.

Na kraju kalendarske godine Kikić se osvrnuo i na aktivnosti izvršne vlasti u gradu i odnose s koalicijskim partnerom HDSSB-om.

– Želim istaknuti da GO SDP-a stoji iza svih aktivnosti koje provodi izvršna vlast u gradu, poglavito iza gospodarske politike za čiji je razvoj u 2011. godini utrošeno 40 posto proračuna, a u 2012. godini planira se iznos od 17,5 milijuna kuna od kojih će se 10 milijuna utrošiti u izgradnju infrastrukture u Industrijskom parku što će rezultirati novim zapošljavanjem i poboljšavanjem životnog standarda građana Nove Gradiške.

Svjesni smo da pojedini naši građani žive na rubu egzistencije i da im je svaka pomoć dobrodošla te stoga podržavamo i socijalnu politiku izvršne vlasti koja im pomaže kroz socijalne programe i potpore koje će se zadržati i u 2012. godini.

Želim istaknuti da su odnosi s koalicijskim partnerom korektni i da se sve važne odluke donose na koordinacijama i zajedničkim dogovorima – kazao je Franjo Kikić.

 

SDP i HDSSB jamče stabilnost Gradskog vijeća

 

Predsjednik Gradskog vijeća Mirko Golovrški, govoreći o radu Gradskog vijeća, kazao je da odlazak gradonačelnika u saborske klupe neće zakomplicirati rad Vijeća i da će vijećnici vladajuće koalicije do kraja mandata opravdati povjerenje koje su dobili na lokalnim izborima. –

Samo se jednom desilo da nismo uspjeli izglasati neku točku. To je bilo prilikom izbora zamjenika predsjednika Vijeća zbog promjena koje su tijekom sjednice nastale u kvorumu, a oporba je iskoristila priliku da pokaže svoje lice. Gospodin Mikšić podnio je ostavku u članstvu Vijeća, a bio je na mjestu predsjednika.

Očekujem da ćemo do kraja mandata sve odrađivat u normalnoj atmosferi. Sadašnji odnos snaga kazuje da više neće biti nepredviđenih prekida sjednica ni udruživanja s oporbom radi ometanja sjednice jer su naši sadašnji partneri iz HDSSB-a konstruktivni u djelovanju u Vijeću i na koordinacijama. Zajedničko htijenje je da pokrenemo proizvodne pogone i otvaramo radna mjesta i to nas drži skupa. To je najvažniji interes obiju stranaka. Vjerujem da ćemo opravdati povjerenje građana koje smo dobili na lokalnim izborima.

 

Packe nedovoljno borbenoj oporbi

 

Možemo žaliti zbog nedovoljne borbenosti oporbe i nedostatka konstruktivne kritike bogate amandmanima i prijedlozima. To je valjda zato što gradonačelnik sa svojim stručnim službama priprema materijale na koje ne može biti nekih prevelikih primjedaba, zamjerki, a ni prijedloga za popravljanje.

Odlaskom gradonačelnika u Sabor ne bi se trebalo ništa posebno zakomplicirati u radu Gradskog vijeća, već možda sjednice samo prilagođavati vremenu kada on bude mogao sudjelovati u radu. Nadamo se da će odlazak gradonačelnika u Sabor Vijeću omogućiti da donese, u financijskom smislu, neke vitalne odluke. Nadamo se da će nas podržati centralna državna vlast u našim vitalnim projektima i da unatoč krizi, za neke konkretne projekte neće biti krize i da će biti doznačavana sredstva. Ona u svakom slučaju moraju biti u funkciji razvoja gospodarstva, to jest onih investicija koje mogu nakon realizacije vraćat uložene novce.

Očekujemo promjene u javnosti rada Gradskog vijeća računajući time na ispravljanje nepravde nanesene gradu i zaposlenicima Radio Nove Gradiške. U svakom slučaju očekujemo promjene u odnosu na javnost rada Gradskog vijeća. Okončanjem započetih sudskih sporova, koji nepotrebno dugo stoje u ladicama, i sporova s agencijama koje naočigled svih izigravaju zakone i ne ponašaju se u skladu s uzusima demokratskog društva. I dalje ćemo podržavati sve pokušaje izvršne vlasti da se iskobeljamo iz nezavidne ekonomske situacije i položaja u RH , kako bi jednog dana postali privlačno mjesto za ulagače, mlade ljude i obrazovane kadrove – kazao je Mirko Golovrški.

 

Investitorima pružiti maksimalne uvjete

 

Optimizma nije nedostajalo u izlaganjima ni Milanu Mateši i dr. Ljepši Rakas-Vujčić, zamjenicima gradonačelnika.

– Nadamo se da će 2012. godina biti godina prekretnica u Novoj Gradiški, vjerujem i u Hrvatskoj. Mi u gradu stalno pregovaramo s potencijalnim firmama i ulagačima koji bi trebali doći, kako u našu industrijsku zonu tako i druga područja u gradu. Loša gospodarska ulagačka klima nije rezultirala većim ulaganjima, kako kod nas, tako i u cijeloj RH. Očekujemo da će se to bitno promijenit i da će Grad Nova Gradiška imati koristi od ove nove gospodarske politike. Vodimo i dalje razgovore s firmama i potencijalnim ulagačima i nadamo se da će biti uspješni. Da naš Industrijski park bude konkurentan izgradit će se obilaznica. Trudimo se da uđe u prioritet Vlade RH, jer je od životne važnosti i za Industrijski park i južni dio grada. Kada potencijalni ulagač dođe u industrijsku zonu mora imati na raspolaganju zemljište, infrastrukturu, poslovni objekt, dobru cestu s izlazom na autocestu i biti u blizini željezničke pruge. Pružit ćemo maksimalne preduvjete koje jedan grad može ponuditi svakom potencijalnom ulagaču. Nadamo se da će to biti prekretnica, da će puno više ljudi dobit posao, a naš grad biti dobar za budućnost svih naših sugrađana, grad nositelj razvoja kompletnog zapadnog dijela županije – kazao jer Mateša.

 

Briga za socijalno najugroženije

 

Dr. Ljepša Rakas-Vujčić, zamjenica za društvene djelatnosti imala je o čemu govoriti. Izdvojila je socijalni program i nastojanja da se iz gradskog proračuna pomogne najugroženijim kategorijama građana: Od pomoći roditeljima novorođenčadi u iznosu od 1.500 kuna, stipendiranja učenika i studenata, posebno onih iz obitelji s petero i više djece do jednokratnih novčanih pomoći socijalno ugroženim obiteljima, sufinanciranja boravka djece u vrtićima iz socijalno ugroženih obitelji, pomoći djece s poteškoćama u razvoju i umirovljenici s mirovinama manjim od 1.500 kuna.

Brojne aktivnosti iz njenog resora, koje financijski podržava Grad, ujedno su i priznanje svima onima, posebno u brojnim udrugama, koji su tijekom cijele 2011.godine obilježile društveni i ini život u gradu.

– Grad je iz proračuna za 2011. godinu doznačio sredstva svim udrugama koje vrijedno rade i svojim programima i manifestacijama obogaćuju društveni život u gradu. Naglasak bih stavila na Sajam mogućnosti organiziran u suradnji s Policijskom postajom Nova Gradiška, Turističkom zajednicom i školama novogradiškog kraja na kome smo djeci pokazali čime se sve mogu baviti u Novoj Gradiški kako ne bi išli u neka sociopatološka ponašanja. Sajam je imao i šireg odjeka pas su uslijedila i priznanja. Pohvale za rad dobilo je i Dječje gradsko vijeće i Društvo „Naša djeca“, a Grad Nova Gradiška dobitnik je Zelenog cvijeta s brončanim sjajem za uređenost manjih gradova. Treba dodati uspjeh mažoretkinja na europskom prvenstvu u Londonu i uspjeh odbojkašica – kazala je dr. Rakas-Vujčić, pohvalila višestruke dobrovoljne darivatelje krvi, koje je Grad darivao ručnim satovima, a nije zaboravila ni manifestaciju Novogradiško glazbeno ljeto, humanitarne akcije, obljetnice udruga koje okupljaju osobe s autizmom i djecu s posebnim potrebama, aktivnosti u Gradskoj knjižnici, po prvi put organiziranoj Noći muzeja, Adventu u našem gradu i pojavljivanje Gradskih novina.

Na izlaganje gradonačelnika i saborskog zastupnika Josipa Vukovića posebno ćemo se osvrnuti.

Related Post

SDP-eov turnir u stolnom nogometu

Autor - 10/01/2012 0
NOVA GRADIŠKA 9. siječnja  2012. – Gradska organizacija SDP-a Nova Gradiška organizira ovaj mjesec ligu stolnog nogometa. U natjecanju sudjeluju…