IZ NG GODIŠNJAKA: Sto godina DVD Vrbje 

583 0

S godinom dana zakašnjenja zbog pandemije koronavirusa  DVD Vrbje  svečano je 1. kolovoza 2021. godine obilježilo stotu obljetnicu  postojanja i rada.  Okupili su se  brojni   gosti i uzvanici  koji su došli iz 20 prijateljskih dobrovoljnih vatrogasnih društava  da uveličaju  ovu, hvalevrijednu  obljetnicu i odaju priznanje brojnim generacijama vatrogasaca u Vrbju  koje pod vatrogasnim  motom „Vatru gasi, brata spasi“ nisu pitale čije gori i   uvijek   bili  spremni  brzo izaći na intervenciju i gasiti vatru, ali    mještanima u  pomoć priskakati i u drugim nedaćama  koje su ih zadesile. 

   U Vrbje su došli zahvaliti im  Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik  Hrvatske vatrogasne zajednice, Milan Šuter i  Stjepan Županić, predsjednik i zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice, Željko Burazović, ispred  Brodsko-posavske županije i Nenad Radojčić, direktor  Vatroprometa, te načelnik Igor Jurišić ispred Općine Vrbje, koja je bila pokrovitelj  obilježavanja  ove  hvalevrijedne  obljetnice. Obilježavanje obljetnice  DVD Vrbje  počelo je  budnicom Gradske glazbe Nova Gradiška.

  Okupljene je pozdravio predsjednik DVD-a Vrbje  Ivan Topolić, a tajnica  društva Barbara Jurčević  pročitala je izvješće o stotinu godina  djelovanja  društva.

Ova  obljetnica bila je prigoda da se  uruče  vatrogasna priznanja.  Hrvatska vatrogasna zajednica dodijelila je DVD-u Vrbje  Povelju  Mirka Kolarića, a  Stjepanu Tomašiću,  dugogodišnjem predsjedniku DVD-a Vrbje, najviše vatrogasno odlikovanje Povelju i Plaketu s likom Gjure Stjepana Deželića. Za doprinos u radu društva i razvoj  vatrogastva   članovima su uručena vatrogasna priznanja. 

 Dan prije,  polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća   na mjesnom groblju u Vrbju,  odana je počast  preminulim članovima  brojnih generacija vatrogasaca   koji su punih stotinu godina djelovali u DVD-u  Vrbje,  čuvali vatrogasnu tradiciju,  uspjeli održati i unapređivati rad društva, ali i društveni život u Vrbju.  U središtu  mjesta, predvođeni predsjednikom Ivanom Topolićem,    vijenac   su položili i svijeće zapalili  ispred spomenika  poginulim hrvatskim braniteljima sa područja  općine Vrbje.  U župnoj crkvi  velečasni Željko Volarić služio je svetu misu nakon koje su blagoslovljena  vatrogasna vozila. Nabavljeno je   Vozilo Pick Up Marka MAZDA sa Modulom, a  kao  donaciju iz austrijske pokrajine Tirol dobili su   navalno vozilo Magirius Deutz 4 x 4 sa opremom.

Related Post

OPĆINA VRBJE

Autor - 23/06/2016 0
VRBJE – Koliko stanovnicima Općine Vrbje znači novootvorena zdravstvena ambulanta pokazuje njihov velik interes i broj pacijenata koji se stalno…