IZ NOVOGRADIŠKOG GODIŠNJAKA 2014.

935 0

Piše: Danijel Marušić, župan

Poštovani žitelji Brodsko-posavske županije,

 

Svaki puta uz izlazak Novogradiškog godišnjaka, ove vrijedne publikacije koja bilježi i dokumentira događanja na novogradiškom području, ali i na području cijele županije, valja nešto reći i o samoj Brodsko-posavskoj županiji kao i projektima koje provodimo kako bi svim našim žiteljima osigurali kvalitetniji život.

Unatoč lošoj gospodarskoj situaciji koja vlada u zemlji, nastojali smo i nastojimo odabirati i provoditi one projekte i mjere koji za cilj imaju ravnomjeran i održiv razvoj svih dijelova županije, uvažavajući pritom resurse, tradiciju i baštinu ovog dijela Hrvatske. No, i unatoč svemu, te vođeni idejom ravnomjernog razvoja, što je jedno i od glavnih načela Europske unije, uspjeli smo realizirati ili započeti brojne projekte s područja gospodarstva i poduzetništva, poljoprivrede, obrazovanja, zdravstva, komunalne infrastrukture, kulture, športa i zaštite okoliša, a posebnu pažnju poklanjamo projektima financiranim iz EU fondova, vjerujući kako u njima leži i bolja budućnost cjelokupne županije.

Da smo potencijala koje pružaju europski predpristupni programi i fondovi, bili svjesni i prije nego li smo postali ravnopravna članica, pokazali smo brojem pripremljenih, odobrenih i provedenih projektima po čijem broju pripadamo najuspješnijim hrvatskim županijama. Iz predpristupnih fondova do sada je odobreno 109 projekata u vrijednosti 522 milijuna kuna, Što je dovelo realizacije projekata Sustava vodoopskrbe i odvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda, izgradnje Tehnološkog parka Nova Gradiška i Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj BPŽ, te brojnih drugih. Šansu i za daljnji socio-ekonomski napredak vidimo u strukturnim i kohezijskim fondovima za čija sredstva je u pripremi 31 projekt u vrijednosti čak 2 milijarde i 170 milijuna kuna. Izgradnja Panonskog zelenog industrijskog parka je projekt koji je proglašen najboljim projektom na sjednici Partnerskog odbora Panonske regije, te je dobio potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Realizacijom ovog projekta zasnovanom na novim tehnologijama, inovacijama i novim znanjima,vrijednog gotovo 185 milijuna kuna, namjerava se u petnaestogodišnjem razdoblju ostvariti 2000 novih radnih mjesta i postati najkonkurentnija investicija na području jugoistočne Europe.

Gospodarstveni napredak nastojali smo potaći kreditiranjem poduzetništva pod povoljnim uvjetima putem županijskog fonda što je rezultiralo otvaranjem 82 nova radna mjesta, a uz aktivnost BPŽ i Županijske razvojne agencije (CTR) odobreno je 76 potpora odnosno 5,2 milijuna bespovratnih sredstava iz Ministarstva poduzetništva i obrta za poduzetnike, obrtnike i potporne institucije. Nažalost, poljoprivredu, nekad glavnu proizvodnu granu ove županije, nastojimo održati na životu, odnosno raznim mjerama spriječiti daljnje pogoršanje situacije. Nepopularne državne mjere, dovele su do gotovo svakodnevnog gašenja poljoprivrednih gospodarstava, pada stočnog fonda, smanjenja proizvodnje mlijeka, a postala je upitna i sama opstojnost farmi.

Shvaćajući teškoće naših poljoprivrednika, proračunska sredstva u iznosu od 4,2 milijuna kuna usmjerili smo u poljoprivredu; na edukaciju poljoprivrednika, poticanje poljoprivredne proizvodnje, zajmove poljoprivrednicima, uređenje detaljne kanalske mreže i promidžbu poljoprivrede kroz razne aktivnosti i manifestacije. Velike nade polažemo i u projekt Sustava navodnjavanja Orubica koji je u završnoj fazi izrade izvedbene dokumentacije i prijavljen za proglašenje strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Svjesni činjenice da je voda naše bogatstvo, a kvalitetna vodoopskrba preduvjet daljnjeg socio-ekomskog razvoja, dostupnost vode svim žiteljima jedan je od naših osnovnih prioriteta. Stoga posebnu pažnju, materijalna sredstva i napore poklanjamo izgradnji istočnog i zapadnog regionalnog vodoopskrbnog sustava kako bi osigurali bolju pokrivenost vodom cjelokupnog teritorija naše županije. Kao i na čistu vodu, naši žitelji imaju pravo i na čist zrak, stoga velike napore ulažemo u zaštitu okoliša, a tako i zaštitu zdravlja naših žitelja.

Na kraju, želio bih istaći da u promišljanju budućnosti Brodsko-posavske županije treba minimizirati štetne utjecaje i zadržati optimizam, jer vjerujem da zajedničkim radom možemo i moramo ostvariti još više toga za dobrobit županije i svih njenih stanovnika.


S poštovanjem,

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, dr.vet.med.

 

 

Related Post