IZVJEŠTAJNO-IZBORNA SKUPŠTINA MATICE HRVATSKE

1071 0

NOVA GRADIŠKA, 2. ožujak 2016. – Na sinoć održanoj Godišnjoj izvještajno-godišnjoj skupštini Ogranka Matice Hrvatske Nova Gradiška Josip Ostić ponovo je izabran za predsjednika Predsjedništva u koje su izabrani

Vjekoslava Bagarić (dopredsjednica), Tomislav Marušić (tajnik) i Pero Paurević (rizničar), te članovi Miroslav Prpić, Ljiljana Ptačnik i Dražen Oršulić. U Nadzorni odbor izabrani su Nada Peleh – Serenčeš (predsjednica), Zvonko Kraljić i Juraj Ribarić.

 

Skupština je usvojila izvješće o radu, financijsko i izvješće  Nadzornog  odbora  za 2015. godinu. Novogradiški  matičari    su i u prošloj godini nastavili kontinuitet kulturne i prosvjetiteljske djelatnosti, bili su sudionici  na obilježavanju  povijesnih  događanja u  mjestima  nezaobilaznih u daljoj i novijoj hrvatskoj povijesti.Vidljivo je to iz izvješća o radu koje je podnio  predsjednik Josip Ostić.  Brojne tribine, promocije knjiga i predavanja, obilježavanja   povijesnih obljetnica, hodočašća i izložbe   bile su  kontinuitet koji  novogradiški Ogranak Matice hrvatske sustavno, iz  godine u godinu,   organizira i  nudi   svojim članovima i  građanima.

 

Iz  prošlogodišnjih aktivnosti  izdvojimo projekt obnove kapelice Svih svetih na gradskom groblju, suorganizaciju Međunarodnog znanstvenog skupa “Miro Gavran – prozni i kazališni pisac”, izdavanje još jednog broja Godišnjaka i  tradicionalnu dodjelu knjiga iz izdanja Matice hrvatske najboljim učenicima  srednjih i osnovnih škola novogradiškog kraja, te   orguljaški koncert  Heferer u crkvi sv. Terezije.

Ogranak Matice hrvatske i u ovoj će godini  nastaviti s već uhodanim aktivnostima, tribinama i promocijama knjiga, ali i organizirati nove. Jedna će biti  obilježavanje 25. obljetnice obnove rada Matice hrvatske u Novoj Gradiški 1. lipnja, a nastavit će se i obnova crkve  Svih svetih.

 

I ove je godine bilo riječi o nužnosti   učlanjivanja u Ogranak mladih članova i većem doprinosu u rado  profesora Gimnazije, o čemu je govorio Miroslav Prpić. Vjekoslava Bagarić  smatrala je    za potrebno da se Luka Đaković, Mateja Španić i Vlatka Klarić, posebno istaknu kao mladi članovi koji su  pristupili u članstvo Matice hrvatske. O proširenju djelovanja na općine novogradiškog kraja govorio Marijan  Dosegović, a bilo je i govora o potrebnoj izdašnijoj potpori u radu od strane Brodsko-posavske županije.

 

Uz predstavnike novogradiških udruga,     Vesnu Vlašić, predsjednicu  Ogranka Matice hrvatske iz Požege   nazočni su bili Stjepan Sučić,  potpredsjednik i  Mihovil Antić, tajnik Matice hrvatske. Stjepan Sučić je govorio o doprinosu koji je Matica hrvatska imala u  povijesti hrvatskog naroda, ali  i o nužnosti  da   svoju djelatnost i dalje  usmjerava u afirmiranje povijesnih stečevina ali i  sadašnjost koja, kako je naglasio, ozbiljno prijeti selu i ruralnom području.

Related Post