JAVNA TRIBINA BILJANE BORZAN

1307 0

SLAVONSKI BROD, 7.prosinca.2015. – Na poziv SDFŽ BPŽ, Slavonski Brod je 4. prosinca posjetila EU parlamentarka Biljana Borzan da bi posjetila i darivala potrebitu djecu i održala tribinu na temu : “Ženska prava u EU i Pravo na zdravlje”

a u okviru dana obilježavanja ljudskih prava.

 

Zaključak je da smo u nekim vidovima ženskih prava čak u boljoj poziciji od većine zapadnih zemalja kada se na primjer gledaju razlike u plaćama ili dužini porodiljinih bolovanja. Međutim, po malo, pogotovu kod privatnih subjekata to se kreće u negativnom smjeru ( plaće ) i to se treba pratiti i boriti se protiv toga. Obavijestila nas je također da je na inicijativu 14 zastupnika s njom također, potaknuta inicijativa za proglašavanje godine borbe protiv nasilja nad ženama. Kako je više od 50% zastupnika tu ideju podržalo, ona će se i ostvarit, pa će tako 2017. god. biti proglašena Godinom protiv nasilja nad ženama. Zemlje članice će tada morati provesti neke programe i aktivnosti u osvještavanju ljudi i žena o važnosti prijavljivanja počinitelja i borbi protiv istoga, poticati edukaciju djece i mladih i sl.

 

U drugom dijelu nas je upoznala sa drugim radnim skupinama u kojima radi i sa zdravstvom kao neizbježnim i važnim dijelom naših života. Kao liječnici, to joj je posebno važna i draga tema. Jedna od važnijih točki je i borba protiv ovisnosti i velikog konzumiranja alkohola ( tu prednjačimo u EU sa nešto više od 12 l alkohola po glavi stanovnika, nasuprot nekih 10 l po glavi stanovnika u prosjeku). Borba za jednako pravo na zdravlje bez obzira na materijalni status, joj je veoma važna i veliki je dio njenoga rada.Kako je i u odboru za zaštitu potrošača, te su teme povezane, pa je bilo zanimljivo čuti kako se preuzimaju koraci u tom smjeru.

Na kraju nam je obećala još jednu zanimljivu temu, na kraju razdoblja koje je počelo a u kome se vrši analiza i studija o razlikama poznatih proizvoda koji nisu jednake kvalitete u “starim” zapadnim zemljama i njenim novim ( istočnim) članicama. Bit će to opet jedno zanimljivo druženje. Biljani Borzan zahvaljujemo na dolasku i vremenu i zanimljivom izlaganju.

 

Predsjednica SDFŽ BPŽ , Jozefina Birindžić

Related Post