JOSIP PINTARIĆ PUCO, slikar, glazbenik i novogradiški boem dobiva spomenik

718 0

Tekst i fotografije Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 16.  svibnja 2022. godine –  Prije pet godina, u  90. godini umro je  Josip Pintarić Puco, osebujan čovjek koji je  znao živjeti.

      Kako je  na posljednjoj sjednici kazao gradonačelnik Vinko Grgić, slikaru, glazbeniku i  jednom od najvećih novogradiških boema, Grad Nova Gradiška će se odužiti postavljanjem spomenika na Trgu kralja Tomislava, ispred prostora gradske Turističke zajednice. 

    Namjera je bila otkriti spomenik za vrijeme ovogodišnjeg Novogradiškog  glazbenog ljeta jer je nezaobilazan dio njegovog života bila  glazba, koja se isprepliće sa slikarstvom i svakodnevnim životom. Autor je niza pjesama koje se najčešće izvode  na požeškom festivalu  „Zlatne žice“. Neke su poprimile obilježja starogradskih pjesama. Novogradiščanima je najdraža Ulicama Gradiške Nove,  svojevrsna gradska himna.

   -Najprije napišem i uglazbim pjesmu, a potom naslikam, sliku – znao je reći.

  Iako će spomenik biti dovršen, njegovo otkrivanje će biti  nakon što se obave radovi na uređenju zapadne strane  trga.  Uklanjanjem raslinja  doći će do izražaja  obnovljene fasade, trg će  dobiti  novu vizuru u koju će se uklopiti spomenik čovjeku koga mladenački duh  nije nikada napustio, pa ni u poznim godinama života. 

Related Post

Doček Nove godine

Autor - 30/12/2011 0
NOVA GRADIŠKA, 30. prosinac 2011. – Novogradiščani će i Novu Godinu 2012. godinu moći dočekati na otvorenom uz glazbu tople…