KADA ČIST ZRAK Ministrica poručuje: I grad Slavonski Brod bi trebao nešto poduzeti

1528 0

DAVOR, 23. travanj 2010. – Ministica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić odbacuje sve insinuacije na neučinkovitost Minstarstva i inspekcije vezano za onečišćenja zraka od strane rafinerije u Bosanskom Brodu. Poručuje brodskoj vlasti da bi i ona mogla poduzete neke mjere da se onečišćenje ublaži.

 – Najlakše je proizvat, ali kada treba netko nešto napravit sam onda je to problem. Da nije bilo župana Danijela Marušića i da se nismo dogovorili da napravimo stanicu za ispitivanje onečišćenja od svega skupa ne bi bilo ništa i ne bi mogli reagirati onako kako danas možemo. Činjenica je da rafinerija zagađuje Slavonski Brod, kao što je i činejnica da nismo imali nikakvih rezultata u mjesecu kada smo obavljali mjerenja i pratili stanje. Taj mjesec zrak nije bio loš. Bez obzira na to mi smo reagirali i pisali Federacij i ljudima koji tampo rade, te povjereniku. Tražili smo odgovore vezano za rafineriju i onečišćenje zraka. Nismo dobili ni jedan odgovor. Sreća da smo uspjeli preko našeg kolege, koji je potpredsjednik udruženja i ESPO Konvencije da BIH potpiše sporazum. Sada su dužni obavještavati nas o pitanjima koja nas zanimaju. Kod rekoinstrukcije rafinerije i izrade studije utjecaja na okoliš i nas će morati pitati određene stvari. Uputili smo pismo i Europskoj komisiji da i ona poduzmu određene mjere. Lako je prozivati našu inspekciju, ali ona na području druge države ne može djelovati. Mi kao Ministarstvo, naš Fond za zaštitu okoliša i Županija napravili smo sve da u Slavonskom Brodu zrak bude bolji. Razne priče, kao teže dišemo i spomonju raznih bolesti, treba dokazati. Stanica je nužna da se može utvrditi prava istina. Nema razkoga da se ne ugradi i uređaj za ispitivanje benzina koji stoji 200.000 kuna, ali bi se i Grad Slavonski Brod mogao malo angažirati – kazala je, boraveći u Davoru, ministrica Marina Matulović-Dropulić. (F.S.)

Related Post

3. SAJAM PROIZVOĐAČA NAMJEŠTAJA

Autor - 09/03/2015 0
SLAVONSKI BROD, 9. ožujak 2015. – Ususret 3. Sajmu proizvođača namještaja Brodsko-posavske županije, danas je u Velikoj vijećnici održana tiskovna…