„Karavana zelenog poduzetništva“ u Novoj Gradiški

1522 0

Autorica Ivanka Herceg
NOVA GRADIŠKA – Ovaj projekt, kojega provodi Hrvatska mreža za ruralni razvoj RH , predstavljen je u suradnji sa LAG-om Zapadna Slavonija 26. ožujka u novogradiškoj Gradskoj vijećnici, a učinila je to Žana Počuča, projektna suradnica.
„Karavana zelenog poduzetništva“ dio je trogodišnjeg projekta Umrežavanje i zagovaranje za zeleno gospodarstvo, ukupne vrijednosti 1.071.269,13 EUR-a, od čega sufnanciranje EU iznosi 964.069,13 odnosno 89,99%.
Zajednički ga provodi sedam partnerskih organizacija s Balkana, od kojih je jedna država članica EU: Mreža za ruralni razvoj Makedonije (nositelj projekta), Mreža za ruralni razvoj BIH, Mreža organizacija za ruralni razvoj Kosova, Mreža za ruralni razvoj Crne Gore, Mreža za ruralni razvoj Srbije, Albanska mreža za ruralni razvoj i Hrvatska mreža za ruralni razvoj.
Cilj ovoga događaja je promicanje koncepta zelenog gospodarstva i poduzetništva te informiranje o projektu, koji ima i tri speifična cilja:
-jačanje lokalnih organizacija civilnog društva u općenitom poslovanju, zagovaranju i umrežavanju kako bi bile sposobne održavati ulogu zagovornika poljoprivredne i ruralne reforme na transparentan i odgovoran način;
-uključivanje koncepta zelenog gospodarstva kao jedinstvenog sveobuhvatnog poduzetničkog modela za ruralnu diversifikaciju i održivost;
-BRDN i članice koriste razvoj politika temeljen na dokazima i zagovaranje temeljeno na pravima u cilju poticanja nacionalnih procesa približavanja Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU i promicanja zelenog gospodarstva.
Zeleno gospodarstvo kao relativno novi pojam predstavlja gospodarstvo čiji je cilj smanjenje rizika za okoliš s ciljem omogućavanja održivog korištenja postojećih resursa bez degradiranja okoliša. Gospodarstvo je to koje doprinosi poboljšanju ljudskog blagostanja i socijalne jednakosti, smanjujući istovremeno, okolišne rizike i ekološko siromaštvo.
Uz predstavljanje zelenog gospodrastva i poduzetništva, kao i projekta u cjelini riječi je bilo i o primjerima dobre prakse u području društvenog i zelenog gospodarstva. Tako je Vjekoslav Hudolin, ekološki proizvođač voća s naglaskom na tradicionalne sorte iz okolice Nove Gradiške predstavio OPG i aktivnosti koje poduzimaju na osvještavanju, istraživanju, očuvanju starih sorti, ali i značajnu suradnju s Ministarstvom znanosti RH, kao i poticanje odgovornih u Hrvatskom saboru da svakako stvore zakonski okvir očuvanja starih sorti u RH.
Aktivnosti koje provode i u sklopu udruge „Živa zemlja“, ali i na vlastitim gospodarstvima s ciljem očuvanja starih sorti sjemena povrća i cvijeća predstavile su Trudi Boršoš iz Požege i Mirjana Latinović iz Nove Gradiške.
Izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Aleksandra Milković predstavila je dosadašnji društveno angažiran rad ove Udruge s ciljem uključivanja u društveni i gospodarski život osoba s invaliditetom, ali injihov jedinstveni pilot- projekt Inkluzivne farme.
Ljiljana Brica i Milka Žarić, predstavnice Udruge Centar za inkluzivnu podršku Slavonski Brod, predstavile su Pakirnicu dobrih želja j.d.o.o. oblik društveno odgovornog poduzetništva čiji je cilj uključivanje marginaliziranih skupina u prirodnu i društvenu sredinu na području Brodsko posavske županije.
U sklopu projekta 27. i 28. ožujka organizirani su i besplatni treninzi „Zagovaranje, lobiranje i umrežavanje“.
Predstavljanje ovoga projekta podržao je i Grad Nova Gradiška, a u ime čelnih ljudi čestitke za provedbu uputio je i poželio uspješan nastavak aktivnosti Marko Ćosić iz Odsjeka za društvene djelatnosti.

Related Post