KATOLIČKA BOLNICA NA STRMCU

1913 0

požeška-biskupija.com

STRMAC, 10. ožujak 2012. – Prigodom blagdana sv. Ivana od Boga, 8. ožujka požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je Psihijatrijsku bolnicu “Sv. Rafael“ na Strmcu i u bolničkoj kapeli predvodio svečano euharistijsko slavlje

za djelatnike i pacijente. Biskup je na početku pozdravio priora fra Daria Vermia i fra Giovannia Giemulu, redovnike Bolničkog reda sv. Ivana od Boga koji vode Bolnice te im čestitao blagdan njihova svetog utemeljitelja. Kazao je kako usred Evangelizacijske korizme u Požeškoj biskupiji slavimo po prvi puta na Strmcu blagdan sv. Ivana od Boga nakon otvorenja Bolnice prošlog ljeta sa željom da nam on pomogne pronaći u Isusu Kristu onu istinu od koje je on živio te nas osposobi da možemo na njegov način pristupati siromašnima i bolesnima. Istaknuo je kako se njegovo opredjeljenje za Isusa Krista po siromašnima i bolesnima na svoj način nastavlja po Bolničkom redu koji je nakon mnogih godina ponovno djelatan na našim prostorima. Zahvalimo danas Bogu za dar sv. Ivana od Boga i za dar njegove braće i Bolnice na Strmcu, kazao je biskup, i pozvao nazočne da povjere Bogu djelatnike i pacijente ove ustanove.

 

Na početku homilije biskup je uputio pozdrav djelatnicima Bolnice na čelu s ravnateljem te kazao kako su oni zaposlenici zdravstvene ustanove koja ima polazište i pristup prema bolesniku sv. Ivana od Boga, dodavši kako je njegov blagdan prigoda provjeriti što je to on znao i mogao više i bolje nego li drugi.

 

Biskup je podsjetio da je Ivan živio od 1495. do 1550. u vremenima društvenih promjena, novog pristupa čovjeku, otkrića Amerike, reformatora Martina Lutera, obnovitelja među kojima je sv. Terezija Avilska. Ivan je, tragajući za smislom života kroz i pastirsku, poljodjelsku, vojničku, kjižarsku i druge djelatnosti, istaknuo je biskup, konačno duhovno dozreo kroz duboki susret s Isusom Kristom, i prihvaćanjem njegovih mjerila života koja je nastojao ostvarivati u snazi njegova Duha ljubavi, koja ga je izliječila na razini njegova duha. U tom opredjeljenju i snazi, dodao je biskup, Ivan se sav dao u službu siromašnih i bolesnih, otvorio bolnicu u kojoj je po Isusovu uzoru liječio ljubavlju prema najmanjem čovjeku. Upravo to nastoje ostvarivati u bolnicama i njegova braća, to nam je dužnost nastaviti i u ovoj bolnici na Strmcu, kazao je biskup.

 

Tumačeći naviještenu Božju riječ, biskup je istaknuo kako put prema vlastitoj sreći i prema Bogu ne vodi kroz usmjerenost na sama sebe, kroz sebičnost i hedonizam, nego kroz samozataju, napuštanje sebe i stavljanje drugog u središte svojih nastojanja. Na taj način ne činimo najviše za sebe, jer smo se tako okrenuli prema onoj strani na kojoj se postiže punina života, naglasio je biskup. Spomenuo je kako nas sv. Ivan Evanđelist u drugom današnjem čitanju uvjerava, da samo onaj koji ljubi prelazi iz smrti u život i da nas je Isus na taj način spasio. Sv. Ivan od Boga, nastavio je biskup, smatrao je da stoga svakom bolesniku, osobito duhovno bolesnima, treba približiti Isusa Krista i njegovu ljekovitu ljubav. Istaknuo je kako je silno važno da djelatnici u ovoj bolnici tako pristupaju pacijentima, i da će svaka stručna metoda kojom se služe biti djelotvornija tim putem. Dodao je kako ovisnici o drogi, liječeni u „Cenacolu“ svjedoče da je za njihovo ozdravljenje bila presudna povezanost s Bogom, molitva i suradnja s njime. Povjerio je sve djelatnike zagovoru sv. Ivana od Boga, da im on pomogne kako bi poput njega bili uspješni liječnici.

 

Na kraju mise biskup je zahvalio milosrdnoj braći za njihovo djelovanje na Strmcu i za sve ono što nastoje činiti za dobro čovjeka. Jedan od pacijenata je biskupu darovao sliku izrađenu paljenjem na drvetu koju su izradili sudionici programa dnevne Bolnice. Iza misnog slavlja biskup je blagoslovio novootvoreni odjel u Bolnici i postavljenu sliku sv. Ivana od Boga te se zadržao u druženju s liječnicima i pacijentima. Na misnom slavlju pjevali su pacijenti bolnice, s kojima odnedavno rade Marijine sestre od čudotvorne medaljice.

Related Post