KATOLIČKA UDRUGA MEDICINSKIH SESTARA OPĆE BOLNICE NOVA GRADIŠKA OBILJEŽILA SVJETSKI DAN BOLESNIKA (foto reportaža)

1637 0

NOVA GRADIŠKA, 11. veljače 2011. – Katolička udruga medicinskih sestara Opće bolnice Nova Gradiška danas je obilježila Svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske. Tim povodom članice udruge posjetile su sve bolesnike u bolnici i darovale im voće, a u bolničkoj kapelici velečasni Stjepan Štefanek, stalni svećenik bolničkog pastorala, služio

je svetu misu. – Prije smo imali malo više poklona, krunica i knjižica koje smo dijelili bolesnicima. Nažalost, ugasio se Obiteljski centar u Zagrebu koji nas je do sada darovao pa sada skromno s onim što imamo obiđemo bolesnike i podsjetimo ih na postojanje Dana bolesnika i blagdan Gospe Lurdske – kazala je Dragica Kvočić, predsjednica katoličke udruge medicinskih sestara. Danas jer bila prigoda da razgovaramo s Dragicom Kvočić, koja je osnovala udrugu i do danas je vodi, i upoznamo se s njenim radom.

 

novagra.hr: Kada je osnovana udruga i od kada djeluje bolnički pastoral?

 

– Ogranak katoličke udruge u Novoj Gradiški djeluje već sedam godina. Osnovan je 2003. godine, a bolnički pastoral je počeo s radom 2005. godine za vrijeme novogradiškog župnika Stipe Josipovića i prvog duhovnog savjetnika Gorana Kovačevića. Sa duhovnim savjetnikom Dariom Šimićem smo počeli sa djelovanjem bolničkog pastorala, što znači da je bolnička kapelica počela služiti svrsi za koju je namijenjena, a to je služenje svetih misa za bolesnike. Svakog četvrtka se ovdje služi sveta misa u 14 sati i svećenik obiđe bolesnike na bolničkim odjelima koji žele primiti sakramente pričesti , ispovijedi i bolesničkog pomazanja.

U početku našeg djelovanja bilo je jako neugodnih situacija, a i dan danas ih doživljavam. Ne bi to smjelo tako biti Mi se Hrvati kategoriziramo kao katolički narod, pa bi se onda tako trebali i ponašati prema vjeri, a ne sa nekakvim minusom ispred toga. Ako se netko izjašnjava kao katolik i da je kršćanin, onda bi trebao živjeti svoju vjeru, a ne isticati se samo onda kada njemu to odgovara i kada ga drugi vide. To je na sramotu i na ruglo naše vjere. Od takvih se udruga i ja osobno ograđujemo.

Od 2005. godine i od djelovanja bolničkog pastorala, sve do kolovoza prošle godine, dolazili su svećenici iz novogradiškog, novokapelačkog i novljanskog dekanata. Tada je po dekretu požeškog biskupa dr. Antuna Škvorčevića dodijeljen stalni svećenik velečasni Stjepan Štefanek , župnik u župi Štivica. To je značajno za ra bolničkog pastorala ali i za mene koja ga vodim, jer se događalo da su svećenici ponekad zaboravili i dolazit.

 

novagra.hr: Koje su obveze i aktivnosti članica udruge?

 

Članovi naše udruge mogu biti redoviti članovi, da su to prije svega medicinske sestre i drugi zdravstveni djelatnici. Pridruženi članovi su ostali djelatnici u bolnici. Sada imamo 32 člana ali moram naglasiti da nisu baš svi aktivni.

Dužnost naše katoličke udruge je odlazak na redovite duhovne obnove koje za nas redovito priprema požeška Biskupija, održavanje godišnjih Skupština koje ovdje organiziramo, ali i godišnjih Skupština svih katoličkih udruga i ogranaka u Požeškoj biskupiji od Virovitice, Našica, Lipika i Pakraca do Nove Gradiške gdje obavezno kod biskupa Antuna Škvorčevića podnosimo izvješće o našim godišnjim aktivnosti.

Naš cilj, a i mene kao predsjednice ove udruge, je postavljanje kipa Gospe Lurdske ispred naše bolničke kapelice, jer je ona zaštitnica naše katoličke udruge i zaštitnica bolesnika. Naša bolnica je na prekrasnom mjestu, a kapelica je jedan ukras našeg bolničkog kruga. Smatram da će postavljanje kipa Gospe Lurdske s malom Bernardicom, kojoj se Gospa i ukazala i koju je sebi izabrala kao jedno nevino djetešce i čobanicu, sa špiljom ovdje pristajati.

Mi smo udruga koja inače nemamo mogućnosti da provodimo nekakve akcije i da zaradimo novac. Nemamo nikakvih izvora financiranja. Kad sam osnovala udrugu, rekla sam da ne želim nikakvu članarinu, onaj tko želi biti u toj udruzi neka to bude od srca, i neka živi katoličku vjeru.

Dragica Kvočić, predsjednica udruge

 

novagra.hr: Kapelica je lijepo uređena. S kojim sredstvima?

 

Prije godinu dana udruga je kupila nove knjige čitanja, novi misal, što je jako skupo. Knjige smo platili oko 5.000 kuna koje smo sakupljali šest godina. Dali smo napraviti škrabicu na ulazu u kapelicu, napravili smo stolić za crkveno posuđe, kupili smo i sašili sve boje oltarnika u kapelici. Danas se može vidjeti danas je naša kapelica uređena u svjetlo plavoj nijansi jer se Gospa Lurdska prikazala u bjelini sa svjetlo plavim pojasom.

Imamo planova ali nemamo sredstava iako Imamo naznaka od dobrih ljudi da će pomoći. Moram naglasiti da svega ovoga ne bi bilo da nemamo dobru suradnju s Upravom bolnice i ravnateljem dr. Zoranom Jukićem, koji nam daju potporu. Moram naglasiti i prekrasnu suradnju sa sadašnjim duhovnim asistentom velečasnim Stjepanom Štefanekom – kazala je Dragica Kvočić.

 

Related Post