KIŠA OBRADOVALA RATARE

1345 0

Dosta se zemljišta nudi na prodaju, a dosta je ostalo neobrađeno, tako da će se ovog proljeća biti manje posijanih površina – kaže Josip Čaić.

 

 

NOVA GRADIŠKA, 20. travanj 2015. – Kiša koje pala u subotu obradovala je poljoprivrednike. Natopila je zemljište i omogućila obradu oranica i pripreme za nastavak proljetne sjetve. Naime, njive izorane ovog proljeća nakon berbe kukuruza koji je ostao od prošle jeseni, iako su ratari ulagali velik trud, nisu se mogle dobro pripremiti za sjetvu. Subotnja kiša omogućit će završnu pripremu zemljišta.

Kako doznajemo od Josipa Čaića, vlasnika tvrtke Agroprodukt iz Vrbja, do sada je proljetna sjetva obavljena na 30 do 35 posto planiranih površina.

-Snabdjevenosti kooperanata sjemenom, umjetnim gnojivom i sredstvima zaštite je uredna. Uvjete kooperacije nismo mijenjali petnaestak godina. Beskamatno dajemo sjeme i sredstva za zaštitu, te umjetno gnojivo uz kamatu koja je ispod jedan posto.

Dosta kooperanata je prestalo s proizvodnjom, jer više nisu u mogućnosti sijati. Nisu se uklopili u cijene, a ni financijski nisu toliko jaki da su mogli izdržati prošlogodišnji pad. U proteklih desetak godina napravljena je velika selekcija među kooperantima i ostali su samo oni stabilni.

Dosta se zemljišta nudi na prodaju, a dosta je ostalo neobrađeno, tako da će se ovog proljeća biti manje posijanih površina – kaže Josip Čaić.

Ove je godine smanjen interese za sjetvu kukuruza, a povećan za soju. Prošle jeseni je zbog velike vlage malo posijano ječma i pšenice. Uz to su i vode odnijele dio posijane uljane repice, tako da su i te površine ostale prazne.

-Velik je interes za sjeme soje kojeg nestaje na tržištu jer se sije više od planiranog. Prošle jeseni je malo zasijano pšenice, oko 60 posto od prosječne sjetve. Pšenice na tržištu hrvatskom tržištu ima dovoljno, nema potražnje i stao je izvoz, a cijena se vratila u otkupnu cijenu prošle žetve – dodaje Čaić.

Related Post