KLUB MULTIPLE SKLEROZE NOVA GRADIŠKA

826 0

Obraćam Vam se u ime oboljelih od multiple skleroze s područja zapadnog dijela Brodsko-posavske županije koji djeluju kroz Klub Društva multiple skleroze u Novoj Gradiški od 2006. godine. Klub trenutno broji oko tridesetak članova,

ali broj oboljelih je znatno veći. Cilj nam je okupiti sve oboljele kroz različite aktivnosti.

 

Multipla skleroza je autoimuna bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i leđne moždine) nepoznata uzroka. U vjerojatne uzroke danas se ubrajaju nasljednost, infekcija, alergijska zbivanja u samom organizmu te trauma. Praćena je različitim kliničkim simptomima koji smanjuju kvalitetan i normalan način života oboljele osobe kao što su: poremećaj ravnoteže i koordinacije pokreta uz tremor i skandiran govor, trnci, obamrlost, ukočenost ili druga oštećenja osjeta, opća slabost, slabost ruku ili nogu (poremećaji mišićne snage) s pojavom spasticiteta i spazama, poremećaji sfinktera (problemi s mokraćnim mjehurom i stolicom), seksualni problemi, mentalni poremećaj, smetnje vida. Većini oboljelih znaci MS-a pojavljuju se između 20. i 45. godine života. Kako bi se oboljelima olakšao život i omogućilo barem donekle normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti, poduzimaju se različite radnje kroz djelatnosti Kluba i matičnog Društva.

 

Uz okupljanje oboljelih kroz redovita druženja, organizirano se održavaju različiti tipovi radionica čiji je osnovni cilj socijalizacija oboljelih u društvo, psihosocijalna zaštita, podizanje samopouzdanja i samosvijesti radi lakšeg prihvaćanja multiple skleroze, obavljanje informatičke djelatnosti (održavanje informatičkih radionica radi uvođenja oboljelih u nove oblike komunikacije), širenje svijesti i bolje informiranosti i davanje informacija o načinima liječenja, rehabilitacije, pravima i drugom.

 

Klub je do nedavno djelovao u privatnim prostorijama, ali s povećanjem broja članova i aktivnosti koje se planiraju u njemu provoditi, prostor je postao premalen. Zbog toga smo se u više navrata obraćali Gradu Nova Gradiška radi dodjele odgovarajućeg prostora za obavljanje djelatnosti Kluba. Ove godine (u lipnju) dobili smo na korištenje gradski prostor na Trgu kralja Tomislava (u dvorištu iza Suda). Prostor je u dosta lošem stanju, nekorišten par godina, neodržavan i neprilagođen osobama s invaliditetom. Stoga ga prije useljenja moramo urediti i osposobiti za potrebe teško pokretnih osoba koje se kreću u invalidskim kolicima ili uz druga pomagala. Potrebno je detaljno renoviranje prostorija (promjena elektro-instalacija, postavljanje vodovodnih instalacija, promjena stolarije, žbukanje, postavljanje podova i ličenje zidova. Kako za ovu vrstu aktivnosti nemamo potrebna sredstva, primorani smo zatražiti pomoć putem donacija. Nadamo se da ćete biti u mogućnosti pomoći nam da osposobimo ovaj prostor za obavljanje djelatnosti Kluba. Pomoći nam možete donacijom građevinskog materijala potrebnog za unutarnje uređenje (npr. cementa, vapna, pijeska, boje za zidove, rigipsa, laminata, keramičih pločica, ljepila i sl…), ali i novčanom donacijom ukoliko ne možete donirati proizvode (materijal). Prihvaćamo i volontersku pomoć u obavljanju radova kako bismo što prije preselili u nove prostorije i započeli provedbu planiranih aktivnosti prije zime.

 

Za sve daljnje informacije obratiti nam se možete na mob. 098 248 170.

S nadom da ćete nam moći pomoći, od srca Vam se zahvaljujemo!

 

žiro-račun br.: 2340009-1510216044,

devizni račun br.: 703000-077196,

MB: 1691139, OIB: 11765692926

 

e-mail: drustvo.multiple.skleroze.hrvatske1@sb.t-com.hr

 

S poštovanjem!

PREDSJEDNICA KLUBA:

Martina Piccolo

Related Post

MAŽORETKINJE

Autor - 01/05/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 1. svibanj 2012. – Novogradiške mažoretkinje vratile su se ujutro sa 16. prvenstva Hrvatske u mažoret plesu koje…