„KOLO NA MEDANU“

915 0

DREŽNIK, 28. lipanj 2015. – Po trinaesti put za redom u Drežniku se na Merdanu, kako se zove središnji trg u jednom od najljepših i najuređenijih sela u općini Rešetari i novogradiškom kraju, pjevalo i plesalo na manifestaciji „Kolo na Medanu“. Mještani i njihovi gosti uživali su u ljepoti i bogatstvu narodne baštine koju su prezentirala kulturno-umjetnička društva i folklorne skupine kojima su se ove godine priključili i pjesnici članovi Književno-likovnog društva Rešetari: Snježana Josipović, Marija Radošić, Evica Kraljić o Lidija Puđak. Uz domaćine KUD „Drežnik“ koji je otvorio ovu manifestaciju pjesmom Slavonija, Srijem i Baranja, nastupili su folkloraši i tamburaši iz Ljubešćice, Grabarja, Sikirevaca, Posavskih Brega, Zagreba i Ivanovca.

 

Sudionike i okupljene mještane pozdravio je Branko Vukšić, predsjednik KUD-a „Drežnik“. Potom su to učinili Zlatko Aga, načelnik Općine Rešetari i Željko Burazović u ime Brodsko- posavske županije, koji je smotru i otvorio. Istaknuli su značaj ove manifestacije, koja kako su naglasili, zaslužuje dugogodišnju potporu koju daju Općina Rešetari kao pokrovitelj i Brodsko-posavska županija.

Bilo je to još jedno lijepo folklorno druženje koje je tradicionalno završilo velikim šetanim kolom sudionika i mještana, te zabavom koja je trajala dugo u noć.

– Iz godine u godinu sve je teže organizirati ovu manifestaciju. Uspijevamo uz dobru volju i potporu mještana, uz dobru suradnju s načelnikom Zlatkom Agom i Općinom Rešetari te Brodsko-posavskom županijom. Najviše se financiramo sami iz naših sredstava, članarine i dobrovoljnog rada, te pomoći sponzora. Zahvalan sam im svima i ove godine jer su i u teškim vremenima prepoznali rad našeg društva i značaj ove manifestacije.

Kada je društvo osnovano bazirali smo se na izvorni folklor, na pjesme i kola našega mjesta kako bi ih sačuvali od zaborava. Od postanka Drežnika na mjestu koje zovemo Medan se odvijao sav društveni život. Tu su se ljudi skupljali i pjevali naše izvrne pjesme i igrali šetana kola po kojima smo prepoznati u Hrvatskoj, pa i u Ministarstvu kulture koje nas svake godine podupire jer je naša šetana kola uvrstilo u nematerijalnu kulturnu baštinu RH. Cilj je našeg društva da to prenesemo na naše najmlađe stanovnike i sačuvamo ih od zaborava – kazao je Branko Vukšić.

 

Related Post

USUSRET IZBORIMA

Autor - 15/10/2012 0
REŠETARI, 15. listopad 2012. – Općinskih organizacija HSS-a raskinula je s HSLS-om koalicijski sporazum u općini Rešetari. Odluka o raskidu…