Koordinacija župana Danijela Marušića s načelnicima i gradonačelnicima

1371 0

Autor bpz.hr
Župan je načelnicima, zamjenicima načelnika i gradonačelnicima zahvalio na iznimnoj kolegijalnoj suradnji, izrazivši nadu kako će se uzajamni partnerski donosi produbiti i ubuduće nastaviti

SLAVONSKI BROD – U Velikoj vijećnici županijske uprave održana je 17.srpnja 2019. koordinacija župana s predstavnicima jedinica lokalne samouprave, načelnicima i gradonačelnicima Brodsko-posavske županije. Otvarajući sjednicu Koordinacije, župan Marušić je svim okupljenim načelnicima, zamjenicima načelnika i gradonačelnika zahvalio na iznimnoj kolegijalnoj dosadašnjoj suradnji, izrazivši nadu kako će se uzajamni partnerski donosi produbiti i nastaviti i ubuduće.
Predviđeni dnevni red odnosio se na probleme dezinsekcije i suzbijanja komaraca na području Brodsko-posavske županije, provedbu Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske i provedbu Zakona o zaštiti životinja na području županije.

Župan je u siječnju ove godine donio Odluku o provedbi mjera suzbijanja štetnika na području Brodsko-posavske županije u 2019. godini,  temeljem Programa mjera i provedbenog plana obvezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije za područje BPŽ u 2019. godini sačinjenog u Zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije (http://www.bpz.hr/_Data/Files/190128141434288.pdf).  Kako je na prostoru Brodsko-posavske županije čak oko 7000ha pod vodenim površinama, a klimatske prilike pogodovale su razvoju komaraca, to je ovaj problem ove godine izazvao veliku pozornost ne samo kod stanovnika naših općina i gradova. Općine i gradovi provodili su propisane mjere,  a djelatnici Zavoda i nadalje kontinuirano provode monitoring i, sukladno potrebi, predlažu provedbu daljnjih mjera.

Županija je u svom Proračunu za 2019. godinu osigurala dio sredstava za  potrebe provođenja dezinsekcije na području općina i gradova, a ostatak sredstava osigurale su općine i gradovi. Zbog ovogodišnje  najezde komaraca predviđena sredstva su već premašena, te se kao zaključak nametnuo stav Koordinacije za traženjem sredstava iz Državnog proračuna.

O problemima  s kojima se susreću načelnici u provedbi programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske i načinima i mogućnostima kako zapreke riješiti, svi okupljeni razmijenili su mišljenja s Igorom Miodragom iz Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede.

O provedbi Zakona o zaštiti životinja, obvezi izgradnje skloništa za životinje, te napretku već započetih projekata ali i najavi novih, privatnih inicijativa, detaljnije se upoznala Branka Šošić iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede.

Related Post