KORACIMA I STOPAMA ŠTAMPAROVIM

2870 0

Tekst: Franjo Memedović, Foto: Karlo Tomljenović

ORIOVAC/BRODSKI DRENOVAC – U organizaciji HPD,,GOJZERICA” iz Požege , odnosno njene oriovačke podružnice, u nedjelju je organiziran Prvi  izlet novom, srednje zahtjevnom,  planinarskom stazom , jugo zapadnim padinama i vrhovima Dilj gore, dugoj 16 kilometara, pod znamenitim nazivom,,,ŠTAMPAROV PUT”.  Početna , a i završna točka ove kružno-povratne staze, je u oriovačkoma parku, kod poznatog spomenika Turska česma. a okretna kod rodne kuće dr. Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu. Planinarska staza,,ŠTAMPAROV PUT”  na nekoliko mjesta preklapa se sa nedavno otvorenom  ,,PLANINARSKOM OBILAZNICOM DR. ANDRIJA ŠTAMPAR”, što daje dodatnu vrijednost i težinu  ovom lokalitetu, jer dokazuje  koliki je veliki interes, značaj i potencijal  za planinarenje i uživanje u prirodnim ljepotama,  na ovom dijelu Dilj gore.

Šestdesetak planinara , iz HPD ,,GOJZERICA” i njihovih prijatelja iz HPD ,,DILJ” iz Slavonskoga Broda,, a bilo je među njima i nekoliko onih koji će tek planinari postati, prije polaska lijepim riječima pozdravio je načelnik općine Oriovac, Antun Pavetić. Nakon zajedničkog fotografiranja i paljenja svijeća ispred spomenika poginulim braniteljima u oriovačkom parku,  vesela družina uputila  se , po za jesenske prilike lijepom vremenu , prema najvišem vrhu sjeverozapadnog dijela Dilj gore, onom Kasonjskom,(352 m n/v) , gdje je uslijedilo kraće zadržavanje i  drugo zajedničko  fotografiranje. Nakon kraćega odmora blagim  spustom , bez većeg zamora, krenuli su prema  drenovačkoj  strani Dilja , u dolinu Vrhovci i Malenišće, a potom stiglo do Štamparove bašče, gdje ih je  Karlo Tomeljenović upoznao sa značajem ovog lokaliteta. Obogaćeni spoznajama iz dijela života  obitelji Štampar , laganim hodom izletnici su stigli do jednog od najstarijih spomenika kulture, nulte kategorije iz 14 st,, do crkve Sv. Demetrija u Brodskom Drenovcu. Nakon što su ovu kulturnu vrijednost  pogledali izvana i iznutra , te se uvjerili u razloge zbog kojih  ima najviši stupanj zaštićenosti, te nakon trećeg zajedničkog fotografiranja, uputili su se do rodne kuće dr. Andrije Štampara u središtu Drenovca. Upoznavši se sa mjestom i kućom u kojoj je rođen jedan od najvećih svjetski znanstvenika i humanista , dr. Andrija Štampar, te nakon kraćega odmora i   osvježenje na  Štamparova bunaru , nešto izmjenjenom rutom uslijedio je povratak prema Oriovcu.

Ugodno iznenađenje na povratku, prije spuštanja u Oriovac, za pomalo umorne izletnike, na imanju Miroslava Medunića,  pripremili su  oriovački vatrogasci, koji su ih dočekali sa pravim planinarskim grahom i čašicom raspoloženja.  Zadovoljni i obogaćeni novim iskustvima i spoznajama, planinari-izletnici, razišli su se u popodnevnevnim satima, uz obećanje,  da će ovaj doživljaj u skorom vremenu ponoviti.

Odličnu pripremu i organizaciju Prvog izleta planinarskom stazom ,,ŠTAMPAROV PUT” proveli su voditelj podružnice HPD ,,GOJZERICA” iz Oriovca, Zoran Ivezić i njegov zamjenik Jurica Sudar, te članovi Miroslav Medunić i Karlo Tomljenović. Stručni vodiči izleta bili su , Višeslav Turković i Karlo Tomljenovič

I za kraj jedna zanimljivost, za one koji na ovom izletu bili nisu, a vezana je na novu planinarsku  stazu , i odnosi se na Ambrozija Štampara  oca dr. Andrije Štampara, koji je upravo ovom  trasom, dok je učitelj u Oriovcu  prije nešto više od stotinu godina bio, hodio do svog velikog voćnjaka i vinograda, (Štamparove bašče), podno drenovačkog brda Zekinac. Poznato je da je učitelj Štampar, od uroda iz voćnjaka i vinograda stvarao dodatni prihod i  zaradu, sa čime je lakše uzdržavao brojnu obitelj i školovao mladog Andriju na fakultetu u Beču, jer ni u ono vrijeme učiteljske plaće nisu, kao ni danas, bile baš nešto velike. Ovo je tek mali  detalj iz  bogatog  životnog  mozaika poznate obitelji Štampar,   koja je zaslužna što je Brodski Drenovac   svrstan na svjetsku kartu rodnih mjesta  poznatih i velikih.

Related Post