KORONA VIRUS: Industrijsko-obrtnička škola se priprema za učenje na daljinu

1600 0

Jedna od aktivnosti za koju se očekuje da će biti prolongirana je program Erasmus+ koji Industrijsko-obrtnička škola provodi sa školama iz Austije, Njemačke i Norveške- kaže ravnatelj prof. Mijo Matošević

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 12. ožujka 2020. – Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je smjernice osnovnim i srednjim školama za organizaciju nastave na daljinu uz pomoć informacijsko – komunikacijske tehnologije kako bi u slučaju eventualne promjene sigurnosne situacije učenicima i nastavnicima osigurali učenje i poučavanje na daljinu.
Za organizaciju eventualne nastave na daljinu potrebno je napraviti određene tehničke pripreme. O tome što se po tom pitanju poduzima u Industrijsko-obrtničkoj školi, ali i kako nastala situacija djeluje na određene aktivnosti koje škola provodi pitali smo ravnatelja prof. Miju Matoševića. Kaže da su pripreme u tijeku, ali i da će neke aktivnosti i projekti biti prolongirani.
-Pratimo što se događa, a naputaka ministarstva koje dobivamo se pridržavamo. Dosta smo pripremljeni. Danas se, na osnovu jučerašnjeg naputka, radi kombinacija virtualnih učionica. Gledamo koji su učenici u mogućnosti da kod kuće da prate takav oblik nastave. Za dio učenika je osigurana informatička oprema, a za dio je u pripremi. Preko Centra za socijalnu skrb došli su novci za nabavku informatičke opreme za učenike koji su težem materijalnom položaju. Neće to ići idealno, ali ćemo sigurno moći odgovoriti većim dijelom na ove izazove. Kada će to biti u našim županijama u Slavoniji i na koji način će se realizirati nastava na daljinu sigurno ćemo dobit upute.
Nadamo se da će se stanje popraviti, a nastava odvijati kako je zamišljena i ova školska godina privesti kraju. Brzo će vrijeme proći. Maturanti već krajem svibnja bi trebali izaći na tržište rada, a ostali do 26. lipnja. Teško je sa sigurnošću to predvidjeti. Pokušati ćemo bit što kvalitetniji u pripremi i provedbi. Nastava na daljinu je teorija, jer se na daljinu ne mnogu raditi vježbe i praktična nastava. Tu sa ministarstvom tražimo odgovor na pitanje kako će učenici koji trebaju izvesti neku vježbu i konkretan rad to provesti – laže prof. Mijo Matošević.
Jedna od aktivnosti za koju se očekuje da će biti prolongirana je program Erasmus+ koji Industrijsko-obrtnička škola provodi sa školama iz Austrije, Njemačke i Norveške.
-Šest učenika CNC operatera i dva nastavnika trebaju ići u Norvešku. Završetak projekta je planiran u rujnu, ali nastala situacije sa korona virusom će prolongirati odlazak u Norvešku i odraziti se na projekt – kaže prof. Matošević i dodaje da isto vrijedi za druge aktivnosti i ekskurzije.

Related Post