KREATIVNE I UPORNE DRAGALIĆANKE OBILJEŽILE SVJETSKI DAN SEOSKE ŽENE

1825 0

DRAGALIĆ, 16. listopada 2019. – Tradicionalno, žene iz Dragalića i okolnih mjesta koje okuplja Udruga Trobojnica-tkanica, 15. listopada 2019. godine, još su jednom u Vatrogasnom domu u Dragaliću obilježile Svjetski dan seoske žene.
Okupile su se da pokažu što su to tijekom godine radile kao članice udruge, ali i kao domaćice, supruge, majke i bake. Dragalićanke su među ženama koje žive u ruralnom području i četvrtina su svjetskog stanovništva. Kako kaže Đurđica Peterlik, predsjednica udruge, velika je njihova uloga u održavanju obiteljskog zajedništva na selu i čuvanju njegovih tradicija. Dodaje da se mnogo toga u seoskim obiteljima promijenilo i više nije kao prije. Žena međutim, kao supruga i majka ima još uvijek veliku ulogu u obitelji i o njoj puno toga ovisi.
Žene okupljene oko Udruga Trobojnica-tkanica dale su si, osim obveza u obitelji i dodatnu zadaću, spašavati, obnavljati i čuvati običaje, ali i kulturno narodno blago, narodne nošnje i rukotvorine. Već godinama, nakon povratka iz progonstva, obnavljaju narodnu baštinu i svoja umijeća prenose na mlađe žene i djevojke.
I jučer je atraktivno izgledao prostor Vatrogasnog doma. Uz ručne radove, od koji je dio ručnih radova koje su naslijedile i predstavljaju vrijednu kulturnu baštinu, izložile su domaće proizvode od voća i povrća, tzv. slatku, slanu i kiselu zimnicu, te domaće kolače i stare sorte jabuka.
Obilježavanje Svjetskog dana seoske žene članice Udruge Trobojnica-tkanica iskoristile kao priliku da pokažu što rade tijekom godine, za lijepo druženje i dogovore što će ubuduće raditi.

 

Related Post

DAN OŠ „VLADIMIR NAZOR“

Autor - 25/05/2012 0
ADŽAMOVCI, 25. svibanj 2012. – Učitelji, učenici i djelatnici Osnovne škole „Vladimir Nazor“ danas su obilježili Dan škole, a ujedno…