KUD „RADINJE“ ORGANIZIRAO SMOTRU FOLKLORA (foto)

1799 0

I ovom kulturno tradicijskom manifestacijom potvrđeno je bogatstvo i ljepota nošnje, pjesme, običaja hrvatskog naroda ma gdje on živio.

 

NOVA KAPELA, 3. ožujak 2014. -Tradicionalna Smotra folklora u organizaciji KUD-a „Radinje“ Siče pod pokroviteljstvom županije Brodsko-posavske i supokroviteljstvom općine Nova Kapela održana je 1. ožujka u prepunom Hrvatskom domu u Novoj Kapeli. I ovom kulturno tradicijskom manifestacijom potvrđeno je bogatstvo i ljepota nošnje, pjesme, običaja hrvatskog naroda ma gdje on živio.

 

Program je počeo revijom nošnji sela Siče, koja nas je vratila u jedno drugo vrijeme kada su se vrijednosti cijenile i poštivale i nošnjom i običajima i domaćom riječi. Na svu sreću, mještani su to blago ruha, radnog i svečanog sačuvali i s ponosom i ovoga puta pokazali. A kao što je poznato i govor sela Siče ima status zaštićenog nematerijanog kulturnog dobra RH. KUD „Radinje“ spletom slavonskih kola sela Siče otvorio je i glazbeni dio programa Smotre, a potom su se nizale pjesme i plesovi Srijema i Baranje u izvedbi HKGD „Dunav“ iz Vukovara, splet turopoljskih pjesama i plesova u izvedbi KUD-a „Orač“ iz Male Mlake, pjesme i plesovi Pribiševca u izvedbi KUD-a Tamburica“ iz Velimirovca u Osiječko-baranjskoj županiji. KUD „Graničar“ iz Lužana izveo je „Hercegovačku poskočicu“-Linđo, plesove i kola bosanske posavine pokazali su članovi KUD-a „Brodski biseri“ iz Slavonskog Broda, a Pjevačke skupine „Golubice“ iz Batrine i „Vranovke“ iz Bukovlja-Vranovaca počastile su poklonike kulturne baštine spletom slavonskih pjesama.

Dobrodošlicu je nazočnima poželio predsjednik KUD-a domaćina Tomislav Čvorić, a ovogodišnju Smotru „Županije igra i pjeva“ otvorio dožupan Davor Vlaović. Posebno je naglasio potrebu njegovanja i čuvanja kulturne tradicije po kojoj smo prepoznatljivi i u Europi, a na taj način čuvamo i jednu od odrednica nacionalnog identiteta.

 

Održavanje smotre pomogli su i župa Nova Kapela, obitelj Marijana i Stjepana Kovačevića, obitelji Lovrić, Stanković, Bivolčević, Šumarski obrt „Jasen“, Neno Ciprić, obitelj Mate Šmita, obitelj Rašković, obitelj Drage Štimca, obitelj Vračić, obitelj Antuna Vrakića, Pekarnica „Jergović“, Cvjećarna „Iris“, T.O. Bagrem, Sanela Bunikić, vlč. Augustin Tašić.

Dolaskom su ovaj vrijedan kulturni događaj podržali i načelnik općine Nova Kapela Ivan Šmit, njegova zamjenica Vesna Jergović, župnik vlč. Goran Mitrović, kapelan vlč. Mario Mazanik, Marijine sestre od čudotvorne medaljice župe Nova Kapela, potom i Josip Perčević predsjednik Folklornog ansambla „Brod“ i predsjednik Organizacijskog odbora „Brodskog kola“, Zvonimir Toldi, etnolog i predsjednik Programskog odbora „Brodskog kola“, najstarije smotre folklora u RH, kao i počasni predsjednik KUD-a „Radinje“ Matej Vidošić. Sadržaje Smotre obogatila je i ponuda etno nakita, kao i proizvoda od lavande OPG-a Lalić iz Rešetara.

 

Fotografije: Momir Divjak / ngbuntovnici.hr

Related Post