LJETO U KNJIŽNICI – Origami, kirigami i čuda od papira

917 0

NOVA GRADIŠKA, 12. srpnja 2011. – Novogradiški mališani okupljeni dana na Dječjem odjelu Gradske knjižnice imali su još jedan kreativan dan i priliku upoznati se s japanskim tradicionalnim vještinama origami i kirigami. Iako mnogi mališani nisu znali o čemu se zapravo radi, danas su zahvaljujući Branku Koliću, višem knjižničaru i Jasni Buri, odgojiteljici iz

Centra za predškolski odgoj „Grigor Vitez“, te djelatnicama Gradske knjižnice, imali priliku upoznati se s vještinom oblikovanja papira, koji je u japanskoj kulturi bio prisutan u svim aspektima života.

Novogradiški mališani uvidjeli su danas da važnost ovih vještina nije samo u kreativnosti i modelima koje su napravili već i u samoj disciplini i strpljenju kao dijelu postupka stvaranja određenog oblika.

Ako netko slučajno nije čuo za origami, to je drevna japanska vještina savijanja papira Najbolji origami majstori su većinom Azijci, ali ima i Europljana i Amerikanaca koji rade čuda od papira. Kirigami je pak vještina izrezivanja papira, uz naknadno savijanje, tako da se postigne 3D efekt. Djeca su dana uživala oblikujući papir i savladavajući ove likovno umjetničke discipline. Možda se nekima od njih oblikovanje papira toliko dopalo da će i oni postati svojevrsni virtuozi i sami praviti čuda od papira.

 

Related Post

LJETO U KNJIŽNICI 2016.

Autor - 22/07/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 21. srpnja 2016. –Vedra je to i vesela plesno-likovna radionica održana 20. srpnja u sklopu “Ljeta u knjižnici”,…