MALA TVORNICA SREĆE – U Rešetarima održana početna konferencija projekta „Kreirajmo kvalitetniji život zajedno IV“

3612 0

Autor Franjo Samardžić i Waves komunikacije, Foto Jakša Samardžić  

 

Čestitam Općini Rešetari, načelniku Zlatku Agi i njegovom timu te Županiji na potpori jer su omogućili da danas u Rešetarima otvorimo jednu malu tvornicu sreće u kojoj će raditi 30 pružatelja usluga koji će skrbiti za 186 osoba- rekao je ministar Marin Piletić

REŠETARI, 12. travnja 2024. – Povodom početka provedbe projekta „Kreirajmo kvalitetniji život zajedno IV “ danas je u Rešetarima  održala početna konferencija. Okupili su se pružatelji usluga koji će raditi u projektu, a došli su ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i brodsko-posavski župan Danijel Marušić. 

 

Zadovoljni pružatelji usluga i 186 starijih i invalidnih osoba

 Bilo je puno zadovoljstva   među pružateljima usluga  koji će  raditi u  projektu. Potvrdila je to Mihaela Majanović,  zahvalila se  na prilici koje su dobili i obećala da će  posao skrbi za stare i invalidne osobe obavljati  savjesno i odgovorno i uspješno projekt  privesti kraju.  U ime korisnika  govorila je Bistra Lazić ističući  koliko im ovaj projekt znači  kada su u pitanju svakodnevni  poslovi u kući i pružanje raznih drugih usluga, ali i druženja i razgovori.  Zahvalile su se Općini Rešetari i svima  koji su doprinijeli da se projekt realizira. Potvrdila je to i Kata Oršulić koja je dočekala ministra Marina Piletića i rekla da je jedva dočekala da projekt ponovo krene te da odbrojava sate kada će joj doći pružateljica usluga. 

Zadovoljstvo  početkom IV. faze ovog hvalevrijednog projekta nisu krili načelnik Zlatko Aga i predsjednica Općinskog vijeće Milka Perković i djelatnici općinske Uprave te voditeljica projekta Martina Matijević. Dobili su i pohvale za do sada realizirana tri projekta.

Općina Rešetari po četvrti je put ostvarila sredstva za provedbu mjera pomoći starijim osobama preko projekta „Zaželi“. Projekt Općine naziva „Kreirajmo kvalitetniji život zajedno IV“ financiran je sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali u vrijednosti od 1.485.000,00 €. 

Zaposleno 30 pružatelja usluga osobama u potrebi

„Četvrtom fazom ovog projekta zaposlili smo 30 osoba pružatelja usluga od kojih će svaki brinuti o šest do sedam korisnika. Sveukupno u ovoj fazi imamo 186 korisnika s područja općine Rešetari“, rekla je voditeljica projekta Martina Matijević  i dodala da je  cilj projekta povećanje socijalne uključenosti, prevencija institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi i pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

„Nakon tri provedbe projekta Zaželi, dobili smo prvu dužu fazu na tri godine što uvelike  olakšava nama kao jedinici lokalne samouprave samu provedbu i aktivnosti. Ovo je jedan od najljepših projekata za nas u Slavoniji  iz koje odlaze mladi a ostaje  stanovništvo starije dobi“ – rekao je načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga.

Nakon završetka ovog bez prekida krenut će novi projekt.

„Program „Zaželi“ važan je upravo za područje Slavonije, ne samo zbog velikog broja samačkih staračkih domaćinstava, već i pomanjkanja socijalnih usluga i ustanova. Zbog toga nam je bio cilj u ovom razdoblju omogućiti program Zaželi na tri godine sa najavom da isti neće više imati prekide te će se usluge provoditi u kontinuitetu. Za provedbu smo na početnih 130 milijuna eura omogućili dodatna sredstva iz Državnog proračuna u iznosu od 276 milijuna € i 100 milijuna € iz Europskog socijalnog fonda“ – istaknuo je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i dodao da će odmah nakon  završetka ovog projekta bez prekida krenuti novi projekt. Čestitao je Općini Rešetari,  načelniku i timu, te Županiji na potpori što su omogućili da u Rešetarima otvorimo jednu malu tvornicu sreće  u kojoj će raditi 30 pružatelja usluga  koji će skrbiti za 186 osoba. 

Projekt  koji je unaprijedio  društveni život na području općine Rešetari

 „Ovaj projekt unaprijedio je i društveni život na području općine Rešetari i cijele Županije. Kvalitetnim radom djelatnika u provedbi i efikasnim programom Vlade za pomoć starijim osobama te prepoznavanjem prilika u ruralnim sredinama za njegov nastavak, ovaj projekt daje odlične rezultate. Razumijevanje potreba kroz realizaciju dobrih projekata mora nam biti nit vodilja u daljnjem razvoju“, naglasio je župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i zahvalio se ministru Piletiću koji, kako je naglasio, razumije potrebe Slavonije i svima drugima koji rade na ovom projektu. 

 Uz Općinu Rešetari kao nositelja, projekt provode Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Podružnica Slavonski Brod. „Sve ove žene željno su iščekivale ovaj projekt te su sada zaposlene na duži period što im je potrebno i korisno“, rekao je Krešimir Marošević ispred HZZ-a.

Projekt uključuje ciljanu skupinu odnosno starije osobe od 65 godina i odrasle invalidne osobe starije od 18 godina.  što čini ukupno 186 osoba s područja općine Rešetari  kojima će pružati uslugu pomoći i potpore u kući, uz podjelu paketa kućanskih i higijenskih proizvoda, kroz razdoblje od 33 mjeseca.

Related Post