MALOLJETNIČKE TRUDNOĆE

2151 0

SLAVONSKI BROD – Ona ima 13 godina, učenica je brodske osnovne škole i postala je majka. Jedna je od tri vršnjakinje koje su prošle godine na svijet donijele novorođenče,

među pet je onih koje su rodile ispod 16 godina i među 15 prošlogodišnjih maloljetničkih trudnoća i porođaja, po čemu Brodsko-posavska županija, prema podacima zagrebačke Udruge Korak po korak, prednjači u Hrvatskoj. Maloljetničke trudnoće i porođaji ozbiljan su medicinski i javno zdravstveni problem, smatra šef ginekologije brodske Bolnice dr. Josip Barišić.

 

– Riječ je o mladim osobama kod kojih još nije završeno sazrijevanje spolnih organa i cijelog tijela, kao i psihičko sazrijevanje, a trudnoća je vrlo kompleksno zbivanje u tijelu žene. Povećano je opterećenje krvožilnog sustava pa se javljaju tzv. gestoze, zbog opterećenja endokrinog sustava češći je diabetes, radi oštećenja koštanog sustava kasnije su česti deformiteti – kaže dr. Barišić.

 

Najveći broj maloljetničkih trudnoća neželjene su posljedice neplaniranih spolnih odnosa, pa trudnoće nerijetko završavaju pobačajima, legalnim a još češće ilegalnima (posebno u Bosni gdje je to jeftinije i skrivenije). Tako nastaju i opasnosti od komplikacija, infekcija, razvije se sterilitet… Maloljetničke trudnoće, smatra dugogodišnji ginekolog, često završavaju ne samo kao medicinski nego i javno zdravstveni problem – kamo s djetetom i majkom, hoće li nastaviti školovanje, od čega će živjeti, izgubljen kontakt s obitelji… , a gotovo da nema onih koje zatraže savjet stručnjaka prije stupanja u seksualne odnose.

 

– Kod nas dolaze neposredno prije ili nakon poroda, jer žele prikriti identitet. A zbog korištenja tuđe zdravstvene iskaznice dobijemo podatak da je u jednoj godini ista majka rodila troje djece ili u dva mjeseca dvoje – navodi Anica Gusak Krajnović, pravnica u Odjelu za zaštitu djece, braka i obitelji, brodskog Centra za socijalnu skrb.

 

– Zakazali smo svi, cijela zajednica jer smo malo radili na prevenciji takvog ponašanja mladih – priznaje ravnateljica Centra Slavica Nikšić. Mladi ljudi danas vrlo rano stupaju u seksualne odnose bez saznanja kakve to posljedice može imati, premda sve informacije mogu dobiti i na internetu, gdje provode jako puno vremena.

 

– No prije svih je zakazala obitelj. S djecom se vrlo malo komunicira, roditelji često do prvih trudova ne saznaju da im je kći trudna. Zakazao je odgojni faktor – naglašava Nikšić, a potvrđuje i dr. Barišić. Oboje smatraju kako je preventivna mjera što skorije uvođenje zdravstvenog odgoja u škole, jer ako djeca uče o razmnožavanju biljaka i životinja trebaju učiti i o spolnosti ljudi.

Dr. Josip Barišić

– Treba ih naučiti osnove spolnosti, osnove o kontracepciji, o spolno prenosivim bolestima, što bi sigurno spriječilo veći broj maloljetničkih trudnoća – naglašava Barišić, držeći da je uz obitelj zakazala i škola, Crkva i cijela zajednica. A posljedica neinformiranosti i neodgovornog ponašanja rađanje je djeteta često bez identiteta, zdravstvene zaštite, prebivališta, osobnog broja pa čak i rodnog lista, jer mlade majke nerijetko koriste identitet druge osobe, pa tako i majka i dijete do majčine punoljetnosti ostaju bez ikakvih prava. Zbog toga su u brodskom Centru pokrenuli aktivnosti oko osposobljavanja svojevrsnog savjetovališta i smještaja za mlade majke, gdje bi im se omogućio kontakt s roditeljima koji nerijetko od kćerke dižu ruke.

 

HRVATSKA U VRHU EUROPE

 

– U Gradu i Županiji potrebna nam je čvršća koordinacija oko zbrinjavanje buduće majke i uključivanja oca. Želimo toj djeci koja rađaju djecu od početka pružiti zdravstvenu skrb, savjetovanje do pravne pomoći koja uključuje materijalna i ostala prava za majku i dijete jer ne smijemo dozvoliti da gubimo novorođenčad – kaže Nikšić, dodajući da je brodski Centar za socijalnu skrb u fazi izrade projekta Savjetovališta za buduće maloljetne majke. Hrvatska je prema adolescentnim trudnoćama u samom vrhu Europe. U prošle tri godine zabilježeno je 5.200 takvih trudnoća, a 25 trudnica je bilo mlađe od 14 godina.

Related Post