MARIJANA PETIR U EUROPSKOM PARLAMENTU

705 0

STRASBOURG – Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir pozvala je danas Europsku komisiju da iz svojih pričuva osigura obeštećenje za proizvođače mlijeka, jabuka i mandarina

koji već drugu godinu stradavaju zbog ruskog embarga.

 

Rekla je to tijekom današnje rasprave na plenarnoj sjednici u Strasbourgu o izvješću o Stopi prilagodbe za izravna plaćanja za 2015. godinu kojom se uspostavlja tzv. krizni fond u iznosu 441,6 milijuna EUR-a u proračunu za 2016. godinu, a koji će se puniti iz izravnih plaćanja dodijeljenih poljoprivrednicima koja premašuju 2000 EUR. Na taj način se je izuzelo male poljoprivrednike od tih mjera, a kako je rekao povjerenik Hogan, iz razloga što je „većim poljoprivrednicima lakše izdvojiti sredstva nego malima“. Potpore svih europskih poljoprivrednika osim hrvatskih, rumunjskih i bugarskih biti će smanjenje za 1,39%. Bugarska i Rumunjska su izuzete od tzv. stopa prilagodbe do 1. siječnja 2016., a Hrvatska do 1. siječnja 2022. godine. Još jedna dobra vijest je da će hrvatski poljoprivrednici bez obzira što im se novac od poticaja neće uzimati za punjenje kriznog fonda moći koristiti prikupljena sredstva u kriznim situacijama. Neki zastupnici su zbog toga negodovali nazivajući to neravnopravnim sudjelovanjem, no Petir je komentirala da je to logično jer mi ne koristimo 100%-tni iznos izravnih plaćanja iz EU proračuna. Tu ćemo razinu udjela korištenja EU sredstava dostići tek 2022. godine.

 

Marijana Petir je također podsjetila da je europska poljoprivreda suočena s gubicima uzrokovanima političkim odlukama koje su dovele do ruskog embarga. „Za tu krizu nisu odgovorni poljoprivrednici, stoga smatram da se nadoknada štete poljoprivrednicima ne bi trebala isplaćivati iz proračuna za poljoprivredu. Ti se gubici moraju nadoknaditi iz drugih izvora, dok se pričuva o kojoj danas razgovaramo treba sačuvati za krize za koje su sredstva i predviđena i koje imaju svoje uzroke u poljoprivrednom sektoru“, rekla je Petir.

Related Post