MATICA HRVATSKA NOVA GRADIŠKA – „Stoljeća hrvatske književnosti“

1333 0

Akademik Ante Stamać predstavio biblioteku „Stoljeća hrvatske književnosti“ i književnike Tina Ujevića, Ivu Kozarčanina i Slavka Mihalića

NOVA GRADIŠKA , 9. studeni 2010. – U povodu Mjeseca hrvatske knjige ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški pripremio je predstavljanje stožerne biblioteke hrvatske književne ostavštine „Stoljeća

hrvatske književnosti“. Nazočne u glazbenoj učionici OŠ „Ljudevit Gaj“ i akademika Antu Stamaća pozdravio je predsjednik ogranka prof. Josip Ostić, a Morana Plavac ukratko je nazočne upoznala s opusom akademika Stamaća.

Izražavajući zadovoljstvo što se nalazi u Novoj Gradiški akademik Ante Stamać nije propustio reći da se nalazi u gradu koji je, kako je istaknuo, rasadništvo hrvatske književnosti iz kojeg su potekli Tito Bilopavlović, Kazimir Klarić, Miro Gavran, Ivo Štivičić i Željko Falaut. Izrazio je uvjerenje da će i njihova književna djela jednog dana biti uvrštena u prestižnu biblioteku Matice hrvatske u kojoj će biti zabilježeno svekoliko hrvatsko književno naslijeđe i sve ponajbolje što se zbilo u hrvatskoj književnosti.  

Govoreći o biblioteci akademik Stamać se posebno osvrnuo na izdanja kojima je on bio urednik. Govorio je o književnim opusima Tina Ujevića , Ive Kozarčanina i Slavka Mihalića, slikovito povezujući njihovo književno stvaralaštvo s političkim prilikama u vremenu u kojem su živjeli i stvarali. Morana Plavac i akademik Stamać čitali su pjesme Slavka Mihalića.  

Related Post