MATICA HRVATSKA PREDSTAVILA KNJIGU NEVENKE NEKIĆ

1453 0

NOVA GRADIŠKA, 18. studeni 2015. – OMERTA- zakleta šutnja o našim mrtvima naslov je romana prof. Nevenke Nekić objavljenog u zagrebačkoj Nakladi Đuretić, kojega je 17. studenog autorica predstavila u Novoj Gradiški.

Organizator ovog kulturnog događaja bio je novogradiški Ogranak Matice Hrvatske, a sudjelovali su i učenici Gimnazije te u glazbenom programu Ida Ferković (flauta) i Matko Vojnić (solo pjevanje).

 

Riječi dobrodošlice okupljenima u Gradskoj vijećnici uputio je prof. Josip Ostić, predsjednik novogradiške Matice te ih ukratko upoznao s autoričinim književnim i umjetničkim radom.

 

-Uvijek se iznova radujem svakom susretu s prof. Nekić. Imam osjećaj da je to jedna svečanost njezinih izričaja. A da još uvijek jednako živo, stvaralački piše o vjeri, domovini, o ljudima i svijetu, našoj prošlosti i našoj sadašnjosti svjedoči i ova knjiga- istaknula je prof. Vjekoslava Bagarić.

-Ovaj roman pisan je tijekom protekle dvije godine i njime pokušavam na nešto laganiji način, linearnim i ponegdje introspektivnim pristupom obuhvatiti razne silnice i problematiku domovinskoga rata kroz sudbinu glavnoga junaka rođenoga podno „starca“ Velebita u Rovanjskoj. Uz njega se pojavljuje i niz drugih likova, a vrhunac radnje odvija se u srbijanskom logoru. Time se doseže apokaliptični trenutak koji će zauvijek ostaviti biljeg na glavnom liku.

 

Prije toga događa se dijabolični masakr u „Veleprometu“ usred Vukovara, pred očima stranih »sladoledara», od kojih jedan postaje drugi glavni akter u romanu. I tu počinje priča o nestalima – nema ih već četvrt stoljeća… rekla je prof. Nekić predstavljajući roman. Autorica ovim romanom propituje problem brisanja nacionalne memorije i stvaranja zavjeta šutnje o događajima iz vremena domovinskoga rata. O tome nam je u razgovoru istaknula: „Izgleda da mene stalno progoni misao da se zlu treba suprotstaviti dobrim i da jedino na taj način, živeći neprekidnom dobrom, u neprekinutom stanju nekakve ljepe i plemenite misli, možeš opstati u svijetu, koji jest, zapravo, postao zao. I to zao na jedan osobit način, a to možemo vidjeti upravo i ovih dana, mislim na 13. petak. I pitamo se o tome zlu. To je to vječito pitanje, koje mislim da čestita književnost mora propitkivati i uvijek nastojati stati pred tim vratima zla i pitati se odakle i zašto i dokle i na koji način bismo mogli opstati unutar toga. Moje knjige su spas u tom svijetu, barem meni, a nadam se da su i drugima koji ih pročitaju. Ne, ne može se zaboraviti. Vi ne možete zaboraviti svoje djetinjstvo, ni svoga oca ni majku. Ne možete zaboraviti ništa što vam se dogodilo u životu. Međutim, ako netko želi oprost onda treba i pokajanje.U tome je sva mudrost, nema druge mudrosti. Ova moja knjiga „Omerta“, to je jedna riječ iz repertoara talijanske mafije, koja znači zakletu šutnju. Ja sam je primjenila na naše mrtve. Iz sjećanja se ne može izbrisati član obitelji za čiji grob se ne zna, kako ’91, tako i ’41. i ’45. To je taj trenutak te strašne šutnje o kojoj ja ovdje govorim i koju zovem jednim ružnim imenom „omerta“. Ona se koristi u mafijaškim krugovima u trenucima kad se nekoga ubije pa se ne smije o tome ništa govoriti. Tko progovori, toga će i ubiti“. Roman „Omerta“-zakleta šutnja o našim mrtvima, nastavak je autoricine trilogije „Kardinalovo srce“, „Burik“ , „Jean ili miris smrti“ i one, prema riječima prof. Nekić obuhvaćaju razdoblje hrvatske povijesti od rođenja kardinala Stepinca krajem 19. stoljeća do kraja domovinskog rata i 20. stoljeća.

 

Predstavljanjem romana „Omerta“-Zakleta šutnja o našim mrtvima, uoči 24. obljetnice sjećanja na žrtvu Vukovara, novogradiški ogranak Matice Hrvatske pridružio se odavanju počasti gradu-heroju i poginulima za slobodu Hrvatske.

Related Post

SUSRET VONIĆA

Autor - 04/07/2016 0
Uz video projekciju, predstavljena je luksuzno opremljena knjiga autora vlč. Matije Vonića pod nazivom „MOJE PREZIME JE VONIĆ“