MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA – GOVORIMO JEZIKOM LJUBAVI I MIRA

1337 0

Nikola Knežević, novinar Radio Bljeska

OKUČANI, 26. studeni 2010. – U četvrtak je u Okučanima održana vrlo zanimljiva tribina, na temu Govorimo jezikom ljubavi i mira, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Na tribini je bio nazočan veliki broj gostiju i stručnjaka koji su vezani za pomoć žrtvama nasilja,

odnosno borbom protiv nasiljanad ženama i u obitelji. Kako je organizator ove tribine bila Udruga žena Katarina Zrinski iz Okučana, nekoliko uvodnih riječi uputila je predsjednica udruge Anka Posavac. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritni, upoznala je sudionike tribine, ali i brojne mještane koji su bili nazočni ovom skupu sa djelokrugom svog rada, odnosno na čemu se temelji rad pravobraniteljice i kako postupati u nekom konkretnom slučaju, te tko se sve može obratiti pravobraniteljici Na tribini je nazočna bila Jelena Lovrek, magistrica kazneno-pravnih znanosti i nositelj linije Maloljetničke delikvencije, u što ulazi i kazneno-pravna zaštita djece, mladih i obitelji. Kako je rekla gospođa Lovrek, to je jedna linija s dugim nazivom i s puno problema, a evo što je istaknula na ovoj tribini: Policijski službenik za maloljetničku delikvenciju i suzbijanje obiteljskog nasilja iz Policijske postaje Okučani Tomislav Gudović je predstavio statističke podatke vezane za naše područje.

Na ovoj tribini su još govorili i predstavnica Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška Vesna Peterlik, župnik župe sv. Vida Okučani fra Ivan Tadić, predstavnica Doma zdravlja dr. Andrija Štampar Nova Gradiška dr. Roberta Šišić, nadalje pomoćnik načelnika kriminalističke policije Okučani Anto Cindrić, načelnik Općine Okučani Aca Vidaković, predsjednica Udruge žena Hrvatsko srce iz Okučana Ksenija Bokulić kao i defektolog u Osnovnoj školi Okučani Aleksandra Grubač koja je i stručna suradnica kako sa Udrugom Katarina Zrinski, tako i sa raznim institucijama koje se bore za prava žrtava nasilja.  

U ime Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije sve nazočne je predstavila članica povjerenstva Ljiljana Ceboci koja je kao i svi ostali sudionici tribine rekla da nasilje nema opravdanja i da je to pojava koja je neprihvatljiva. Također je rekla da nasilje ne može biti oružje s kojim će se netko braniti ili činiti nešto protiv drugog čovjeka. To je pogrešno i nije nikada prihvatljivo, istaknula je Ceobci. Na tribini je potaknuta jedna zanimljiva rasprava o nasilju u obitelji, odnosno nasilju nad ženama, te su se i samo gosti, tj. mještani Općine Okučani uključili u istu. Na kraju tribine učenici Osnovne škole Okučani pod vodstvom profesorice Sanje Laktašič upriličili su scenski prikaz o borbi protiv nasilja. Inače u osnovnoj školi Okučani u proteklih nekoliko tjedana provedena je anketa među učenicima o nasilju u obitelji, te su rezultati ankete bili izloženi jučer u domu kulture u Okučanima.  

Related Post