MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA

1927 0

U posljednje vrijeme na novogradiškim ulicama sve je više napuštenih pasa. Većina građana ne zna da oni odlaze u Bučje u sklonište koje ima dozvolu da ih nakon 60 dana može eutanazirat – kaže Almira Čar iz

grupe građana koji skrbe o napuštenim psima i mačkama

 

NOVA GRADIŠKA, 4. listopada 2013. – U povodu Međunarodni dana zaštite životinja koji se obilježava svake godine 4. listopada, danas su se na središnjem gradskom trgu okupili članovi mladeži Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška kako bi sugrađane upozorili na često nehuman odnos ljudi prema životinjama, ali i na važnost životinja u životu čovjeka.

 

Organizirali su konkretnu akciju, osmislili plakate i štand te prikupljaju pomoć za skrb pasa i mačaka. Gimnazijalci su prikupljaju pomoć među kolegama u školi, a novac je namijenjen za hranu, čipiranje i cijepljenje pasa koji su na skrbi kod trenutnih udomitelja. Dodajmo da su se u ovu akciju uključili i učenici gradske OŠ „Mato Lovrak“, koji su također prikupljali novac.

Zajedno sa mladeži Crvenog križa bili su i članovi skupne građana koji su se kao ljubitelji životinja organizirali i nastoje zbrinuti pse i mačke s novogradiških ulica.

 

-U posljednje vrijeme na novogradiškim ulicama sve je više napuštenih pasa. Većina građana ne zna da oni odlaze u Bučje u sklonište koje ima dozvolu da ih nakon 60 dana može ubit. Tih 60 dana boravak plaća lokalna zajednica isto kao i eutanaziju. To je skupo i isplativije je psa udomljavat nego ga ostavljat na ulici – kaže Almira Čar, iz skupine građana koji skrbe o napuštenim životinjama u našem gradu.

Naglašava da su oni grupa građana i da nisu nikakva udruga, jer nema uvjeta da se udruga financira, a nema ni prostora u koje bi se psi smjestili. Traže zato smješten po privatnim kućama i kod ljubitelja životinja. Neki su psi i na plaćenom smještaju koji sami financiraju.

Za napuštene pse traže privremene udomitelje koji bi u svoje kuće i dvorišta na sigurno primili psa na nekoliko mjeseci dok ne nađu novog vlasnika. Privremeni udomitelj bi dobio i donaciju u hrani. Na pitanje da li Nova Gradiška treba azil za pse o kome se godinama priča, smatraju da je to, zbog veoma strogog pravilnika po kome se u azilu radi, veoma skupo i da je za naše prilike prezahtjevan.

 

Međunarodni dan zaštite životinja prvi je put obilježen 1931. tijekom konvencije ekologa u Firenci kako bi se upozorilo na ugrožene životinje, a prerastao je u događaj posvećen svim životinjama. Udruge za zaštitu životinja diljem svijeta obilježavaju taj dan kako bi upozorile ljude na probleme životinja te ih potaknule na razmišljanje o svojem odnosu prema njima. Po podacima svjetskih organizacija, svaki dan izumre od 50 do 150 vrsta, a najistaknutije od onih koje se nalaze pred izumiranjem su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi… Životinje uglavnom ugrožava čovjek. U svijetu je poznato oko 1,9 milijuna vrsta živih bića, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više. Hrvatska je jedna od najbogatijih europskih zemalja po biološkoj raznolikosti. Velika raznolikost kopnenih, morskih i podzemnih staništa rezultirala je bogatstvom vrsta i podvrsta te znatnim udjelom endema. U Hrvatskoj je danas poznato oko 38.000 vrsta, a pretpostavlja se da je taj broj znatno veći, od 50.000 do više od 100.000. Primjerice, u posljednjih nekoliko godina opisano je 198 novih svojti kopnenih beskralješnjaka, 146 slatkovodnih i 20 svojti morskih beskralješnjaka. Otkrivene su i tri za znanost potpuno nove vrste slatkovodnih riba. To pokazuje da je stvarna biološka raznolikost u Hrvatskoj mnogo veća nego što pokazuju službeni podaci.

 

U Hrvatskoj obitava velik broj životinjskih svojti ugroženih u Europi, što je povezano s očuvanim staništima. Dosad je Državni zavod za zaštitu prirode izradio crvene popise ugroženih kralješnjaka, leptira, vretenaca, špiljske faune, obalčara i trčaka. Na temelju Zakona o zaštiti prirode divlje vrste proglašavaju se strogo zaštićenima i zaštićenima zbog njihove ugroženosti i međunarodnih ugovora koje je Hrvatska potpisala. Kršenje zakona kažnjivo je novčanom kaznom od pedeset kuna do sto tisuća kuna.

Related Post

VELIKI REMONT

Autor - 16/09/2015 0
Bilo bi najbolje da ima samo jedna udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Ponavljam da je puno udruga u interesu…

CVJETNI KORZO

Autor - 30/05/2010 0
Radost djece u šarenilu kostima  NOVA GRADIŠKA, 29. svibnja 2010. – Hvale vrijednu, lijepu i atraktivnu manifestaciju za djecu, njhove…

UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH

Autor - 02/04/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 1. travanj 2015. – Udruga gluhih i nagluhih je u drugoj polovici ožujka provela još jedno stručno osposobljavanje…