„MI SMO DJECA VESELA“: Čuvaju folklornu tradiciju, običaje i bogato kulturno nasljeđe kao zalog za budućnost

2095 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA KAPELA, 4. lipnja 2018. – Članovi Kulturno umjetničkog društva “Radinje” iz Siča jučer su po 22. puta organizirali Županijsku smotru dječjeg folklora “Mi smo djeca vesela”. Po prvi puta ova je hvalevrijedna manifestacija organizirana izvan Siča. Održana je u Novoj Kapeli, a u sklopu Dječjeg dana u organizaciji Općine Nova Kapela.

I ove godine Sičani su se potvrdili kao dobri organizatori i u Novu kapelu doveli više od 500 malih folkloraša. Uz domaćine došli su 12 kulturno-umjetničkih društava i folklornih skupina među kojima i mali folkloraši iz Dječjeg vrtića „Zvo0nčić“ Nova Kapela. Koliki je interes za ovu jedinstvenu folklornu manifestaciju potvrdilo se i ove godine dolaskom malih folkloraša iz četiri županije.

Uz male folkloraše KUD-a “Radinje, na pozornici u središtu Nove Kapele predstavile su se dječje skupine kulturno-umjetničkih društava “Donja Posavina” Gušće, “Korijeni Pustare” Antunovac, “Slavonija” Jakšić, “Godinjak” Godinjak, “Šijaci” Biškupci, Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška, te KUD-ova “Jasen” Šaptinovci, “Rešetari” Rešetari, “Lovor” Trnjani, “Slavko Janković” Šiškovci, “Graničar” Lužani i Dječjeg vrtića “Zvončić” Nova Kapela.

Smotru je otvorio župan brodsko-posavski Danijel Marušić pohvalivši organizatore ali i sve one pojedince koji u kulturno-umjetničkim društvima na najmlađe prenose folklornu tradiciju i običaje i čuvaju bogato kulturno nasljeđe kao zalog za budućnost

Zadovoljan je bio i Ivan Šmit, općinski načelnik Novoj Kapeli jer je jučer bio dan u kome su uz male folkloraše uživali i posjetitelji, pogotovo oni najmlađi koji su se mogli družiti i igrati te besplatno uživati u luna parku. Dodajmo da je Udruga umirovljenika Nova Kapela prodavala j svjetleće lanterne koje su puštene u zrak, a prikupljena sredstva i namijenjena su u humanitarne svrhe

Pohvale i ove godine zaslužuju članovi KUD-a “Radinje” Siče, a zahvalu svi oni koji su pomogli da se ova tradicionalna manifestacija dječjeg folklora još jednom uspješno održi.Organizacijski odbor sačinjavali su Ivica Šebelić, Sanela Bunikić i Nikolina Štimac. Pokrovitelj je bila Općina Nova kapela, a program je vodila Sanja Bukvić.

 

Related Post