Mladi mogu drugačije – kampanja promicanja nenasilja

294 0

Udruga Studio B početkom lipnja 2020. godine započela je provedbu projekta pod nazivom “Mladi mogu drugačije”. Projekt je podržalo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kroz natječaj “Poziv za prijavu projekata udruga u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima u 2019. godini”, Prioritetno područje A Prevencija nasilja među mladima (nenasilno rješavanje sukoba među mladima, edukacije o prihvaćanju različitosti među mladima i dr.). Partneri u provedbi projekta su Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška i Udruga za integraciju glazbene kulture mladih „Starci 2001“. Projekt traje do 31. svibnja 2021.

Opći cilj projekta je smanjenje pojavnih oblika nasilja među mladima, povećanje međusektorske suradnje i promoviranje korištenje neformalnog učenja kao uspješnog alata mirovne edukacije na specifičnom geografskom području Brodsko-posavske županije.

Kao posljednju aktivnost našeg projekta započeli smo provedbu društvene kampanje istoimenog naziva. Cilj ove kampanje je osvještavanje problema nasilja nad djecom i mladima na području naše županije, kao i razbijanje predrasuda i povećanje tolerancije među članovima zajednice. Sve materijale pripremili su sami mladi kako bi svojim vršnjacima ukazali na problem međuvršnjačkog nasilja i poručili kako ono nikad nije rješenje.

U sklopu pripreme kampanje provedeno je i Istraživanje o nasilju među mladima u Brodsko-posavskoj županiji. Cilj istraživanja je bio utvrđivanje broja srednjoškolaca koji su izloženi nasilju i/ili su vršitelji nasilja te s kojim vrstama nasilja se suočavaju. Nasilje postaje sve veći problem u zajednici, a pogotovo među mladima. Mnogi mladi nisu ni svjesni da su izloženi nasilju, ali nažalost nisu ni svjesni da su vršitelji nasilja. Isto tako, u vrijeme pandemije COVID-19 virusa mnogo mladih više vremena provodi u svojim domovima pa tako raste i cyber nasilje, odnosno nasilje povezano s internetom i društvenim mrežama. Radi svega navedenog, odlučili smo provesti istraživanje sa srednjoškolcima s područja Brodsko-posavske županije koje je proveo Boris Lekić, koordinator projekta, u suradnji sa stručnim osobljem srednjih škola na području BPŽ. Istraživanjem je obuhvaćeno ukupno 160 mladih, od čega 75 muških i 85 ženskih ispitanika_ca s područja cijele županije.

Prema rezultatima našeg istraživanja 56% učenika_ica smatra da postoji nasilje među mladima u zajednici i to najviše verbalnog nasilje (31.59%), a nakon njega slijede socijalno nasilje (25.65%) i psihološko nasilje (18.59%). Učenici_ice smatraju da najmanje ima fizičkog nasilja (7.43%). Isto tako, učenici_učenice smatraju da su najčešće žrtve nasilja osobe različitih karakteristika od većine (67%).

Žrtvom nasilja je bilo 42-56% učenika_ica ovisno o pitanjima. U posljednjih 6 mjeseci 42 učenika ice je bilo izloženo nasilju. Njih čak 10 je bilo izloženo nasilju 4 ili više puta!41% učenika_ica je doživjelo nasilje u školi – od strane kolege iz razreda, učenika iz škole ili čak profesora. Dio učenika_ica je nasilje doživjelo u obitelji ili od strane prijatelja. Važno je naglasiti da 26% učenika_ica je bilo i žrtva nasilja, ali i vršitelj nasilja.

Provedbom ove kampanje želimo naglasiti da ne postoji malo i veliko nasilje. Svaki oblik nasilja je jednako važan i jednak problem za žrtve i zajednicu. Svim mladima savjetujemo da o doživljenom nasilju razgovaraju. Razgovarati mogu s članovima obitelji, ali i s profesorima, stručnom službom škole ili sa stručnjacima Centra za socijalnu skrb. Svaki problem ima rješenje!

Na temelju rezultata istraživanja, izdvojamo i sljedeće preporuke:

  1. provoditi više edukacija i radionica na temu nenasilja
  2. informirati djecu o posljedicama nasilja,
  3. naglašavati važnost stručne službe škole kao sigurnog okruženja u kojemu djeca mogu podijeliti svoje probleme i doći do rješenja,
  4. poticati učenike_ice na zaustavljanje nasilja
  5. i provesti istraživanje s većim brojem učenika_ica.

 

Detaljne rezultate istraživanja svi zainteresirani mogu preuzeti s web stranice Udruge. Informiraj se, podijeli i osvijesti!

Udruga Studio B

Related Post