MOLE SUGRAĐANE ZA  POMOĆ: Gradska glazba priprema knjigu koju će izdati u povodu 150. obljetnice postojanja 

859 0

Autor Franjo Samardžić

 

NOVA GRADIŠKA,  17.  rujna 2022. – Gradska glazba Nova Gradiška  2023. godine obilježava hvalevrijednu obljetnicu. Obilježit će 150 godina postojanja nizom, ponajprije glazbenih, ali i drugih događanja i evocirati sjećanja na brojne generacije  novogradiških  glazbenika koji su u raznim prigodama bili sudionici događanja koja su obilježila povijest Nove Gradiške. Uz ostalo, svima će se  zahvaliti  knjigom koju će izdati u povodu obljetnice. Predsjednik Gradske glazbe   Miroslav Trobić  obraća se  sugrađanima javnim pozivom i moli ih za pomoć u prikupljanju građe.

-Gradska glazba Nova Gradiška sljedeće godine slavi 150 godina postojanja. Ova glazbena sekcija osnovana je 21. prosinca 1873. godine na godišnjoj skupštini Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nova Gradiška. Od tada se hvatala u koštac s pregrštom nedaća koje su ju sputavale i nekoliko puta prekidale njeno djelovanje. Glazba je unatoč svemu opstala, i to zahvaljujući predanim članovima te velikim ljubiteljima glazbe koji nikada nisu odustali od nje. Zahvaljujući njima te nekolicini prijatelja i simpatizera, GgNG nastavila je s djelovanjem dočekavši 21. stoljeće, uvodeći novine i razvijajući se, pritom imajući na umu sve koji su omogućili stvaranje njene bogate povijesti. 

Iste godine, 2023., naš Grad Nova Gradiška biti će domaćin 44. smotre Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje (SAPOSIB). Očekuje vas bogat program ispunjen skladbama svih vrsta – od klasične do filmske, koračnica do rock’n’roll-a – ovaj cjelodnevni događaj s lakoćom će ponuditi sadržaj za sve uzraste i ukuse. 

Kako bismo valjano obilježili godišnjicu i odali počast onima zbog kojih još uvijek postojimo, želja nam je objaviti knjigu u kojoj ćemo objediniti povijest Glazbe, te ovim putem pozivamo sve da nam pomognu u ispunjavanju cilja. 

Molimo vas da pregledate privatne zbirke (albume) i na korištenje nam ustupite sadržaje koji prikazuju Gradsku glazbu Nova Gradiška ili se bave tematikom vezanom uz nju – fotografije, novinske članke, plakate, bilo što čime ćemo kvalitetnije ispričati prošlost naše udruge. 

Sadržaje ćemo s oprezom skenirati i snimiti te vam ih vratiti, kako biste i dalje čuvali djelić uspomena na sve što je Glazba prošla u 150 godina postojanja- navodi u zamolbi  predsjednik Gradske glazbe   Miroslav Trobić. 

Related Post