Na dječjem igralištu u Ulici sv. Roka posađeno17 stabala graba i javora

838 0

Tekst i fotografije Franjo Samardžić

 

NOVA GRADIŠKA,  26.  svibnja 2023. – Turistička zajednica grada Nove Gradiške, Eko kong i Grad Nova Gradiška predstavili su provedeni Projekt poticanja razvoja održivog razvoja turizma “Hrvatska prirodno tvoja – Croatia naturally yours”. 

Projekt je sufinanciran od strane Hrvatske turističke zajednice, a u Novoj Gradiški proveden je na zaista  jedinstven način.  U Ulici sv. Roka zasađeno  je 17 autohtonih sadnica graba i javora  na  novom dječjem igralištu za koje je Grad kupio zemljište, ogradio ga, uredio  i opremio  rekvizitima za igru djece. 

Kako su kazali Sara Šefer u ime  Turistička zajednica grada Nove Gradiške  i Tomislav Grašar, član Uprave Eko-Konga, čiji su djelatnici posadili sadnice, poticaj je to  razvoju održivog turizma, brendiranja i promoviranja Hrvatske kao održive  turističke destinacije. Dodajmo da se radi o projektu  Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Ministarstva turizma i sporta  s ciljem da se  dodatnom sadnjom stabala doprinese  smanjenju emisija ugljičnog dioksida (CO2) koji nastaje turističkom aktivnošću, osobito od ispušnih plinova iz automobila.

Sara Šefer je dodala da se  pri odabiru sadnica stabala moralo  voditi računa o autohtonim vrstama koje su podobne za ovo područje.  Prema popisu Šumarskog fakulteta u Zagrebu. Svako posađeno stablo označeno je oznakom održivog turizma „Hrvatska prirodno tvoja“ – „Croatia naturally yours“. Umjesto  po projektu planiranih 10 u Novoj Gradiški je posađeno 17 stabala. 

Putem  posebne aplikacije  za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš pod nazivom MapMe Tree unijeti  su podaci  posađenim stablima, a na aplikaciji se   može   pratiti  broj posađenih  stabala na globalnoj razini.

Related Post