Na izletištu Strmac obilježena 24. obljetnica VRO „Oluja“

1351 0

Trebali bismo biti ponosni na sve živote koji su utkani u Hrvatsku i zahvalni što danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj – kazao je Vitomir Žakić, načelnik Općine Cernik

CERNIK /STRMAC, 6. kolovoza 2019. – Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška treću godinu za redom s Općinom Cernik, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, organizirala je jučer na Strmcu obilježavanje obljetnice VRO „Oluja“.
Nakon polaganja vijenaca, paljenja svijeća i molitve za poginule hrvatske branitelje i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana u Novoj Gradiški, svetu misa zadušnicu za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi s. Petra Apostola u Cerniku služio je fra Vjencislav Janjić.
Pozivu na okupljanje u povodu 24. obljetnice VRO „Oluja“ u izletištu Strmac odazvao se velik broj hrvatskih branitelja i građana. Evociranje sjećanja na Domovinski rat i VRO „Oluja, održan je kulturno-umjetnički program, a potom i druženje. Nazočan jer bio i saborski zastupnik Davor Vlaović.
-Već treću godinu u kontinuitetu uz pokroviteljstvo Ministarstva hrvatskih branitelja i financijsku i organizacijsku pomoć Općine Cernik obilježavamo ovaj naš, za Hrvate, najvažniji dan u modernoj hrvatskoj povijesti. Ovom prilikom zahvaljujem na pomoći načelniku Vitomiru Žakiću i predsjedniku Općinskog vijeća Hrvoju Žakiću. To je rezultiralo i ovim zajedničkim druženjem – rekao je Damir Matoševič, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška.
-Danas slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja i s pijetetom se prisjećamo svih poginulih hrvatskih branitelja koji su utkali svoj život za slobodu naše domovine. Nažalost, moram reći da se nakon 24 godine mnogi stide hrvatske države i svega onoga što smo u tom periodu postigli. To je žalosno, a žalosno je i to što mnogi ne žele istaknuti zastavu na svojim kućama kao što se to radi, primjerice u Kanadi, gdje svaka kuća ima zastavu prilikom državnog praznika. Nadam se da ćemo, ako Bog poživi Hrvatsku, za jedno sto godina i mi dostići tu svijest i s ponosom izvjesiti zastave na svojim kućama za ovaj veliki i pobjedonosni dan u našim životima. Trebali bismo biti ponosni na sve živote koji su utkani u Hrvatsku i zahvalni što danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Općina Cernik će svake godine s pijetetom obilježavati ovaj dan i evocirati sjećanja i mladima govoriti kako je stvarana Hrvatska i da se nikada ne smiju zaboraviti žrtve, naši poginuli i umrli hrvatski branitelji – rekao ne Vitomir Žakić, načelnik.
Fra Vjenceslav Janjić, gvardijan franjevačkog samostana u Cerniku, evocirao je sjećanje na ratne dane provedene s hrvatskim braniteljima na području Cernika, blagoslovio je nazočne i praznični grah.
Na svečanosti obilježavanja 24. obljetnice VRO „ Oluja“ u kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su HPD „Tomislav“ iz Cernika i Muška pjevačka skupina KUD-a „Drežnik“ iz Drežnika, te novogradiška pjesnikinja Evica Kraljić koja je kazivala domoljubne pjesme.

Related Post