Na ocjenjivanju vina novogradiškog vinogorja šampionskim vinom proglašena graševina vinarije Kovre

3719 0

Autor Franjo Samardžić

CERNIK, 2. lipnja 2019. – Graševina vinarije Kovre proglašena je šampionskim vinom i dobila Zlatnu medalju na ocjenjivanju vina novogradiškog vinogorja održanom u Cerniku 23. svibnja. Ocjenjivanje je organizirala Udruga vinogradara i voćara Cernik, a vinari su prijavili 38 vina.
Šarolika je paleta vina koje proizvode vinogradari i vinari od Nove Kapele do Nove Gradiške. Najviše je bilo prijavljeno uzoraka graševine, do vina koja su manje zastupljena u podrumima vinogradara, kao što su manconi poluslatki, bijeli i crni couve, te momjanski muškat. Dakako, ni na ovogodišnjem ocjenjivanju vina nisu izostala vina kao što su rajnski rizling, portugizac, pinot crni i sivi, traminac i frankovka.
Zvonko Živković, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Cernik, koja ocjenjivanje vina novogradiškog vinogorja organizira naizmjenično sa Udrugom vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ Staro Petrovo Selo, zadovoljan je brojem vinara koji su ove godine prijavili svoja vina za osjenjivanje. Kako ističe, kvalitetom vina zadovoljna je i stručna komisija koja je ocjenjivala vina, a bila je u sastavu mad. ing. agr. Martija Milašin, dipl. ing. agr. Goran Josipović, Dražen Bogunović i dipl. ing. terchn. aliment. Martin Grozdanović. Nisu imali ni malo lak zadatak ocijeniti i proglasiti najbolja vina proizvodnje 2018.

ŠAMPIONSKIM VINOM proglašena je graševina VINARIJE KOVRE i nagrađena je ZLATNOM MEDALJOM.

ZLATNOM MEDALJOM nagrađene su graševine ZLATKA JURKOVIĆA i KREŠIMIRA ŽAKIĆA, shardonnay VINARIJE KOVRE i ranjski rizling ANTUNA ŠTEFANCA.

SREBRNOM MEDALJOM nagrađeni su manconi poluslatki IGORA LAZIĆA, graševina OPG-a PAVLAGIĆ, OZRENA KRALJIĆA, IVICE TURKALJA, DARKA DEDIĆA , DINKA JURIĆA SINIŠE HOBORKE i OPG-a ŽIVKOVIĆ, portugizac OPG-a ŽIVKOVIĆ i LUKE ZECA, pinot crni SINIŠE HOBORKE i ZLATKA JURKOVIĆA. pinot sivi OZRENA KRALJIĆA, crni couve VINARIJE KOVRE, traminac VINKA MAJERA, frankovka TOMISLAVA JEDLIČKA, muškat bijeli IVICE TURKALJA i bijeli couve ZORANA ŽIVKOVIĆA.

BRONČANOM MEDALJOM nagrađene su graševine OPG-a ŽIVKOVIĆ, UDRUGE WWW CERNIK, VLADIMIRA PLAVCA, TOMISLAVA JEDLIČKA, IGORA LAZIĆA, ANTE PETERMANA i IVANA TERZIĆA, portugizac BRANKA SOKIĆA i crni couve KREŠIMIRA ŽAKIĆA.

PRIZNANJA su dobili bijeli couve poluslatki LUKE ZECA, momjanski muškat i frankovka OPG-a ŽIVKOVIĆ i graševina IVE KNEŽEVIĆA.

Zlatne medalje vinarima je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća upriličenoj u povodu Dana općine Cernik uručili su načelnik Vitomir Žakić i Zvonko Živković, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Cernik.

 

Related Post