NAČELNIK ANTE ZOVAK PREZENTIRAO STANJE SIGURNOSTI NA PODRUČJU PU

1626 0

Porast je zabilježen kod krađa i to za značajnih 19 %, a najviše se kradu sekundarne sirovine i nakit

SLAVONSKI BRODA, 16. srpanj 2013. – Jučer je policijskoj upravi, održana konferencija za medije na kojoj je načelnik Ante Zovak, zajedno sa voditeljima

službi, prezentirao stanje sigurnosti i aktivnosti policijske uprave. Za prvo polugodište ove godine uspoređujući ga sa istim vremenskim razdobljem prošle godine, zabilježen je blagi porast kaznenih djela za 0,7 %, ali je opći kriminalitet u padu 0,3 %, a kao posebno bitno naglasio je pad teških krađa za 5,2 %. Porast je zabilježen kod krađa i to za značajnih 19 %, a najviše se kradu sekundarne sirovine i nakit. Porastao je i broj razbojništava za 50 %, ali je 75 % istih razriješeno i počinitelji su prijavljeni nadležnom Državnom odvjetništvu.

 

 

Također se bilježi porast kaznenih djela na štetu maloljetnika koji je uglavnom vezan uz obiteljski zakon, zapuštanje djece i izbjegavanje skrbi o istima. Smanjen je broj kaznenih djela koja su počinili maloljetnici za 8,8 %.

U organiziranom kriminalitetu bilježi se porast za 1125 % (4 – 49), a razlog je provođenje mjera i uhićenje više osoba koje su prijavljene za nezakonito prebacivanje osoba preko državne granice.

Pad gospodarskog kriminaliteta za 38 %, obrazložio je time što je znatan broj kaznenih djela prešao u sferu prekršajne odgovornosti.

Pad kriminaliteta droga je 61 %, što se tumači najviše izmjenom zakonodavstva, ali naglašeno je da se u ovom području očekuju bolji rezultati na čemu će se inzistirati, posebice na uličnoj redukciji i pojavi novih vrsta droga, njenom konzumiranju i prodaji.

Ukupan broj prekršaja u blagom je porastu od 0,8 %, ali su prekršaji iz javnog reda i mira smanjeni za 5,9 %, a drska ponašanja kao teži oblik narušavanja smanjena su za 40 %, što je dobar rezultat. Po pitanju prometa pokazatelji su na razini prošle godine, uz smanjenje broja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 20 % i porast prometnih nesreća s materijalnom štetom za 18,2 %.

Po poslovima granice, bilježi se blago smanjenje broja putnika i vozila, a nezakoniti prelasci državne granice smanjeni su za 32 %. Tu je načelnik naglasio ulazak Republike Hrvatske u Europsku Uniju i aktivnosti granične policije vezane za provedbu kako naših tako Europskih propisa.

Iznesen je podatak o broju predstavki građana na rad policije, koje se trenutno ispituju i u zakonskom roku izvješćuju građani o poduzetom. Također su mediji upoznati o osiguranju 218 javnih okupljanja i 46 pružanja pomoći sudovima i drugim tijelima državne uprave. Mediji su upoznati i s radom prevencije koja je provela niz aktivnosti od kojih su najznačajnije „Manje oružja – manje tragedija“, „Zdrav za 5!“, „Prijateljstvo, a ne nasilje“ i drugo.

U šest mjeseci ove godine provedeno je sedam racija u ugostiteljskim objektima, 58 zajedničkih akcija s inspektoratom, 21 akcija u prometu usmjerena na alkoholiziranost vozača i više drugih preventivno represivnih aktivnosti kako po prometu tako i po drugim segmentima službe.

Načelnik je apelirao na građane i zamolio medije da to prenesu, da se ne stvaraju nepotrebne gužve na referadama upravnih poslova, jer sve osobne iskaznice izdane nakon 1. siječnja 2003. godine važe i sa njima se može prelaziti državna granica, naravno ako su važeće.

Na samom kraju načelnik je stanje sigurnosti ocijenio dobrim i zahvalio medijima na primjerenoj suradnji, ponajviše u prezentiranju rada policije.

Related Post

HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA

Autor - 31/08/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 31. kolovoz 2012. – Nakon iznenadne i za najsiromašnije regije poražavajuće Vladine odluke o podjeli Hrvatske na dvije…