NI BUDUĆI VETERANSKI CENTAR NIJE IZBJEGAO POLITIČKE MANIPULACIJE

695 0

Mi smo u ovaj projekt ušli pošteno i nadam se da Veteranski centar neće služiti nekome samo za „slikanje“, a da iza toga zapravo nema ništa – kaže zamjenica gradonačelnika mr Ljiljana Lukačević

 

NOVA GRADIŠKA, 28. kolovoza 2014. – Iako se u medijima pojavila vijest da je Lipik dobio prvi Veteranski centar u Hrvatskoj, a da o tome Ministarstvo branitelja nije donijelo službenu odluku, u Novoj Gradiški smatraju da su uvjeti i sadržaji, te dugogodišnja iskustva koja imaju u skrbi za stradalnike Domovinskog rata, jednom riječju argumenti, na njihovoj strani i da nisu izgubili šanse da dobiju Veteranski centar.

Da se ne poštuje procedura odabira gradonačelnik Željko Bigović i zamjenica gradonačelnika mr. Ljiljana Lukačević posumnjali su u Okučanima na obilježavanju obljetnice vojno redarstvene akcije „Bljesak“. U neslužbenom kontaktu upitali su ministara Predraga Matića kako stoje stvari s Veteranskim centrom. On im je začuđeno odgovorio, valjda mu je izletjelo, kazavši zašto to pitaju kada je ta priča već otišla u Lipik.

S ministrom Matićem će se ponovo naći oči u oči 13. rujna (odluka do tada neće biti službeno donijeta) na državnim sportskim igrama dragovoljaca i veterana i još jednom mu predočiti svoje argumente.

Od objave da će Lipik dobiti Veteranski centar do danas desila su se događanja koja će čini se imati utjecaja na konačnu odluku. Svakako je to dolazak predstavnika ministarstva u Novu Gradišku 2. srpnja. Razgledali su bivšu vojarnu predloženu za Veteranski centar i upoznali se konkretnije koje to sve sadržaje Nova Gradiška nudi.

Zamjenica gradonačelnika mr. Ljiljana Lukačević, s aktivnostima i pripremama za kandidiranje Nove Gradiške započela još u ožujku kada je stigao poziv Ministarstva branitelja za iskazivanje interesa za Veteranski centar. Ministarstvo je poziv uputilo u 34 jedinice lokalne samouprave koje su prethodno prošle analizu i bile uključene u studiju Ekonomskog fakulteta iz Splita. Osim iz Nove Gradiške prijave su u ministarstvo stigle iz Slavonskog Broda, Pakraca, Lipika i općine Saborsko.

-S obzirom da je rok dostave vrlo opsežne dokumentacije bio mjesec dana, kompletna gradska uprava se „digla na noge“ i sve smo kvalitetno pripremili. Od pet jedinica lokalne samouprave grad Nova Gradiška je uputio dva pisma namjere uključujući i dvije lokacije za budući Veteranski centar. Uz bivšu vojarnu i to je i građevinska česticu uz potok Šumetlicu na kojoj je nekada bilo gradsko kupalište.

Mi smo u ovaj projekt ušli pošteno i nadam se da Veteranski centar neće služiti nekome samo za „slikanje“, a da iza toga zapravo nema ništa. Vrlo dobro znam kako treba funkcionirati i te spoznaje sam prenijela i izaslanstvu Ministarstva – rekla je mr Ljiljana Lukačević, koja je i voditeljica Tima za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata, jedinog takvog koji djeluje u Hrvatskoj.

-Rekao sam predstavnicima ministarstva zašto dolaze na teren i troše novce, svoje i naše vrijeme, ako su odluku već donijeli – kaže gradonačelnik Bigović i dodaje da je spreman, ako se odluka donese samo da bi se ispunile nečije političke želje sa svom dokumentacijom i spoznajama izaći pred medije.

Related Post

UČESTALE VREMENSKE NEPRILIKE

Autor - 13/09/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 13. rujna 2014. – Sinoćnja obilata kiša ponovno je uzrokovala probleme na području Nove Gradiške i okolice. Voda…

DOM HRVATSKIH BRANITELJA

Autor - 30/04/2015 0
Grad Nova Gradiška je primjer koji bi i drugi gradovi i županije trebali slijediti, da braniteljima osiguraju takav dom gdje…

UMJESTO JASMINKE ŽUŽIĆ

Autor - 02/06/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 2. lipanj 2015. – Svečanom prisegom Dario Marenić (HSP dr. Ante Starčević) postao je novi član Gradskog vijeća.…