NOGOMETNA OBLJETNICA – ČETRDESET SOKOLOVIH GODINA

1535 0

ORUBICA, 25. srpnja 2010. – Danas je u Orubici u sklopu proslave 40. obljetnice postojanja NK „Soko AKZ“ održana svečana sjednica kluba i promocija povjesnice autora Karla Sverića „Četrdeset sokolovih godina“. Knjiga ima 70 stranica, 27 fotografija, od toga 13 u koloru, dvije na naslovnicama i dva faksimila. Naklada je 300 primjeraka, a tiskana je u Umagu.

 

Svečanu sjednicu vodio je predsjednik kluba Ivan Sverić, koji je nakon hrvatske himne i minute šutnje za poginule hrvatske branitelje, pozdravio goste, osobito legendardnog nogometnog djelatnika Antu Pavlovića, izaslanika Hrvatskog nogometnog saveza i osobno predsjednika Vlatka Markovića, zatim Đuru Anđelkovića načelnika općine Davor, Željka Marinovića izaslanika Nogometnog središta Nova Gradiška, sve predstavnike klubova, igrače i mještane. Šteta što nije i novinare,koji su revnosno radili svoj posao (Slavonska televizija, Hrvatski radio Nova Gradiška, Sportske novosti, Prve novogradiške internetske novine novagra.hr).

Jubilarce su zatim pozdravili kraćim prigodnim govorima načelnik Đuro Anđelković, Željko Marinović i Ante Pavlović. Tom prilikom Pavlović je predao predsjedniku kluba veliku zastavu Hrvatskog nogometnog saveza, uokvireni grb UEFE i zastavicu HNS. U pozdravnom govoru zahvalio se domaćinu na vrlo dobro organiziranoj proslavi, autoru na povjesnici, a klubu što je to dostojno proslavio ovom promocijom i turnirom. Istakao je da je ovaj kraj dao vrsne hrvatske reprezentativce Rapaića, Vlaovića, Olića, prvake bivše države u školskom nogometu, te bezbroj dobrih igrača. Načelnik Anđelković i predstavnik NS Nova Gradiška Marinović predali su također poklone jubilarcu. 

Nakon govornika pred mikrofon je stupio Karlo Sverić, autor knjige, koji je rekao da ima na raspolaganju 20 minuta, ali se zanio zanimljivim vokalnim vremeplovom, pa je točno govorio u trajanju jedne utakmice, bez poluvremena. U njegovih skoro 90 minuta uzlaganja bilo je interesantno čuti početke, razvojni put i obilje prepreka i radosti u stvaranju i djelovanju mjesnog NK Sokola. Njegovo plastično izlaganje vratilo je njegove suvremenike u to prošlo vrijeme, a bilo je i zanimljivo i za goste jer je Karlo Sverić govorio nadahnuto, nošen emocijama, jer je i on bio dio tog četrdesetogodišnjeg odrastanja kluba. Na kraju je dobio spontani dugi pljesak kao znak zahvalnosti i njemu i klubu što su imali hrabrosti, snage i entuzijazma izdati takvu povijesnicu koja će služiti idućim genmeracijama kluba, ali i daleko šire.  

Uslijedila je potom predaja diploma, zahvalnica i poklona. Diplome su dobili uz primjerak knjige: Karlo Sverić, Ivica Bukvić, Ivan Matijašević (posmrtno), Zvonimir Đurić, Branko Đurić, Josip Smolić, Ivan Šokić, Općina Davor i načelnik Anđelković. Zahvalnice su dobili tvrtke i pojedinci koji su izravno pomogli klubu u više navrata na razne načine, a poklone su dobili uzvanici, zaslužne institucije i pojedinci. 

Nakon dvosatnog ugodnog druženja u ispunjenom mjesnom domu sudionika jubilarne svečanosti, predsjednik Ivan Sverić zahvalivši se svim nazočnima, kao i svima onima koji su na bilo koji način pomogli NK Sokolu u proteklih 40 godina, te posebno autoru knjige, zaključio je svečanu sjednicu kluba i pozvao ih na nastavak nogometnog turnira koji je počeo jučer,a nastavlja se danas poslije podne, nakon čega slijedi zajednička večera i druženje. 

 

Related Post

RADOST ŽIVOTA

Autor - 07/07/2014 0
DAVOR, 6. srpanj 2014. – U nedjelju, 6. srpnja požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je središnje euharistijsko slavlje u crkvi…

“DJEČJE LJETO” U ORUBICI

Autor - 18/06/2013 0
Od 18. do 20. lipnja, u Orubici se organizira, sada već tradicionalno, „Dječje ljeto“. Dani druženja i duhovnosti upriličeni su…