NOVA GRADIŠKA POŽELJNA GOSPODARSKA DESTINACIJA: Potpisano 5 ugovora o izgradnji u Industrijskom parku

2127 0

NOVA GRADIŠKA – Na 1. gospodarskom forumu, za Novu Gradišku značajnom gospodarskom događaju, okupili su se danas postojeći i budući investitori u Industrijskom parku Nova Gradiška. Govorili su o svojim tvrtkama i njihovom poslovanju, te pozitivnim iskustvima koja su imali prilikom investiranja i izgradnje u Industrijskom parku. Najavili su nove investicije, a gradonačelnik Vinko Grgić u ime Grada potpisao je pet ugovora o izgradnji s predstavnicima tvrtki Franagro, Tehno Win, Vatreni i Hladni Val. Ranije je potpisan ugovor s austrijskom tvrtkom Progresys, a potpisat će se ugovor i s tvrtkom, Impal.

Predstavljeni su novi uvjeti poslovanja na području grada i Industrijskog parka te poslovni projekti koji se planiraju pokrenuti samostalno ili u okviru projekta Centra kompetencija za napredno inženjerstvo.

-Hvala vam svima što ste došli. Za nas je ovo vrlo bitan i važan dan, da sa ovog mjesta ode informacija da se u Novoj Gradiški u Industrijskom parku otvara pet novih tvrtki i pripremaju proširenja u tvrtkama koje tu već posluju. To je velika stvar. Znate da Slavonija nestaje, da se iseljava i ljudi svakodnevno odlaze. Jedan jedini način da zadržimo ljude u našem gradu je upravo otvaranje novih tvornica i novih radnih mjesta.

Moram reći da je ovaj grad 2003. godine imao vizionarsku ideju da izgradi Industrijski park. Nije ona prolazila na najbolji mogući način, ali se 14 godina događa jedna lijepa priča, posebno od prije nekoliko godina kada su došli veliki investitori kao što Klimaoprema i Atlantic. Proglašeni smo drugim najboljim industrijskim parkom u Hrvatskoj. Počelo se ozbiljno i kreativno raditi.

U posljednjih godinu dana obavili smo niz razgovora, nastojali omogućiti odlične uvjete da investitore privučemo. Danas smo se okupili da to potpišemo. U svoje osobno ime i u ime svih građana Nove Gradiške od srca vam se zahvaljujem, pružam ruku prijateljstva i partnerstva. Sve što treba učiniti mi vam stojimo na raspolaganju. Nadam se da ćemo ostvari odlične partnerske odnose – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Kako je kazao Ivan Šimić, da bi zadržao lidersku poziciju u Hrvatskoj i Europi u koju izvozi 90 posto svojih proizvoda, Clarum je spreman na nove investicije. Atlantic će, kako je kazao Ante Bašić, nastaviti ulaganja u opremu i pokrenuti drugu proizvodnu liniju. Serđo Galešić je najavio izgradnju novog proizvodnog pogona i skladišta Klima opreme vrijednih sto 100 milijuna kuna, povećanje proizvodnje za tri puta i zapošljavanje 100 radnika.

Ilija Augustinović, direktor tvrtke Tehno Win, koja se bavi uvozom i prodajom komunalne i građevinske opreme, najavio je izgradnju pogona od 1000 četvornih metara u kome će se sklapati komunalna oprema. Ta je tvrtka u Industrijskom parku osigurala 3.500 četvornih metara prostora i rezervirala dodatnih 6.000 četvornih metara.

Matko Gregurević iz Hladnog Vala je najavio proširenje proizvodnje i nove proizvode, zapošljavanje, kupnju zemljišta i početak gradnje novog pogona za 6 do 12 mjeseci.

Franagro je tvrtka čija se proizvodna bazira na poljoprivredi i proizvodnji zdrave hrane. Zemljište ima u Ljupini, a u Industrijskom parku će graditi hladnjaču i sortirnicu. Cilj joj je ekološka poljoprivreda, okupljanje lokalnih proizvođača u klaster i plasiranje njihovih proizvoda na tržište.

Kako je kazao Mladen Ratković tvrtka Vatreni, koja se bavi izgradnjom energetskih postrojenja na bio masu, ima osigurana sredstva za izgradnju pogona za proizvodnju toplinske energije i pogona za proizvodnju peleta. Plan im je uložiti 17 milijuna eura u roku od dvije godine, a možda i prije, te zaposliti 65 ljudi.

Leo Prelec iz Prvog plinarskog društva je najavio izgradnju pogona na bio masu za proizvodnju toplinske energije za potrebe Tvornice slada Slavonija slad i ostalih potrošača.

Svi su investitori pohvali Grad Novu Gradišku koja je, kako je istaknuto, primjer dobrog okruženja za investitore.

Sandra Petrović je govorila o projektima Centra kompetencija za napredno inženjerstvo koji potiču istraživačke aktivnosti i razvoj gospodarstva. Projekti koji se realiziraju s partnerima i tvrtkama vrijedni su 110 milijuna kuna.

Ratko Konačev iz T-coma govorio je o realizaciji projekta širokopojasnog interneta u Novoj Gradiški i deset općina novogradiškog kraja, a Tomislav Šimić, čelni čovjek Udruženja obrtnika Nova Gradiška, o aktivnostima koje provode i mjerama čiji je cilj unaprijediti obrtništvo kao značajnu gospodarsku granu.

Gradonačelnik Vinko Grgić istaknuo je dobru suradnju s obrtnicima. U prošlogodišnje proračunu, koji je bio najveći u povijesti Grada, obrtnicima i poduzetnicima povećana su sredstva za više od 50 posto, osigurano kreditiranje i izrada poslovnih planova i sredstva za samozapošljavanje.

Related Post

GRADSKO VIJEĆE ODLUČILO

Autor - 27/11/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 27. studeni 2014. – Na jučerašnjoj sjednici Gradsko vijeće je donijelo odluku o ovogodišnjim dobitnicima gradskih priznanja.