NOVI ISKORAK U ZBRINJAVANJU OTPADA

793 0

Šagulje, uz Osijek i Bjelovar, postaju jedno od tri regionalna odlagališta otpada u panonskoj Hrvatskoj

NOVA GRADIŠKA, 10. rujan 2014. – Ilija Duvnjak, direktor tvrtke Odlagališta i Goran Petković izvršni direktor tvrtke HIS iz Donje Vištice potpisali su danas ugovor o nastavku sanaciji odlagališta otpada Šagulje-Ivik.

Ugovor je potpisan u nazočnosti gradonačelnika Željka Bigovića i zamjenika gradonačelnika Daria Bana, Danka Fundurulje, iz zagrebačke tvrtke IPZ Uniprojekt TERA, koji će obavljati nadzor, Miroslava Jarića predstavnika Brodsko-posavske županije, Stjepana Posavčevića i Andree Lazić iz gradskog upravnog odjela koji je radio na ovom projektu.

Radio se o veoma značajnom ugovoru, kako zbog cijene sanacije odlagališta otpada ali i zbog kvalitetnog budućeg zbrinjavanja otpada na novoj plohi. Ugovorena cijena radova je 18 milijuna kuna bez PDV-a, a s PDV-om 22, 5 milijuna kuna.

Radi se o velikom iznosu koji Grad Nova Gradiška nije mogao namiriti. Zato 75 posto cijene sanacije plaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 25 posto plaća Grad Nova Gradiška iz svog proračuna.

Bitno je naglasiti da zakon o održivom gospodarenju otpada nalaže jedinicama lokalne samouprave da, uz uobičajene poslove na prikupljanju otpada, osiguraju zakonski pravovaljano odlaganje prikupljenog otpada.

Grad Nova Gradiška to uspješno radi već čitav niz godina.

-Došli smo u situaciju da je postojeća ploha na kojoj se prikuplja otpad gotovo puna i pod hitno se mora, već idući tjedan, započeti s radovima za otvaranje nove plohe do otvaranja Regionalnog centra za zbrinjavanje otpada – kazao je gradonačelnik Željko Bigović.

Zajedno s zamjenikom Dariom Banom poručio je Novogradiščanima da sigurno neće doći u situaciju kao neki gradovi u Hrvatskoj, da nemaju kuda s otpadom. Za nedavno povećanu cijenu prikupljana otpada kazao je da je još uvijek u socijalnoj kategoriji.

-Ide se najprije na otvaranje nove plohe koja je neophodna jer je postojeća već zapunjena kako bi se i dalje mogao primat komunalni otpad. Radovi se izvode po postojećim standardima i veoma skupim postupcima. Nova ploha trebala bi biti spremna za prihvat otpada do kraja godine. Vrijednost ovih hitnih radova iznosi 6,8 milijuna kuna bez PDV-a. Ostali radovi će se obavljati po prioritetima i biti završeni do 31. prosinca 2018. godine od kada se više neće smjeti odlagati otpad na način kako se sada odlaže- kazao je Ilija Duvnjak.

Danko Fundurulja potvrdio je informaciju po kojoj će, uz Osijek i Bjelovar, na lokaciji Šagulje – Ivik biti jedno od tri regionalna odlagališta otpada u Panonskoj Hrvatskoj. Cjelovitu informaciju o regionalnim odlagalištima otpada dati će Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Neslužbeno doznajemo da će se na Šaguljama odlagati otpad s područja Brodsko-posavske županije (osim istočnog dijela koji će otpad odlagati u odlagalištu Osijek), Požeško-slavonske županije i dijela Sisačko-moslavačke županije.

Related Post

20. obljetnica priznanja

Autor - 14/01/2012 0
Međunarodno priznanje Hrvatske je postupno uslijedilo nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. Istog dana razdruživanje je proglasila i…

TKO JAČI TAJ KVAČI

Autor - 01/06/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 1. lipanj 2012. – Upravno vijeće Opće bolnice Nova Gradiška ipak je popustilo pod pritiskom ministra zdravlja dr.…