NOVOGRADIŠKI GODIŠNJAK ZA 2014. GODINU PREDSTAVLJA

812 0

Što je Lokalna Akcijska Grupa – LAG?

LAG je tijelo osnovano u EU namijenjeno podršci ruralnih regija.

 

Objedinjuje predstavnike malih i srednjih poduzeća, lokalne samouprave, neprofitnih organizacija i drugih dionika iz različitih područja, koji se zajedno dogovaraju o zajedničkom pristupu u cilju razvoja njihove regije.

LAG je pravna osoba s usvojenim statutom, definiranim ciljevima i usvojenom lokalnom razvojnom strategijom te mogućnošću da novi zainteresirani dionici mogu lako pristupiti. Na osnovu usvojene strategije razvoja područja, LAG objavljuje natječaje za dodjelu sredstava, savjetuje, administrira, procjenjuje i bira projekte koji će se financirati. LAG se bavi i drugim aktivnostima poput informiranja, obuke, savjetovanja te provođenja konkretnih aktivnosti.

Jedinice lokalne samouprave zastupljene su u upravnom odboru LAG-a s najmanje 20%. Sudjelovanje žena jamči se kvotom od minimalno 30% u upravnim tijelima LAG-a. Potiče se aktivno sudjelovanje mladih u članstvu upravnih tijela LAG-a.

Većina programa i aktivnosti LAG-ova je financirana od strane programa za ruralni razvoj. LAG Zapadna Slavonija obuhvaća 10 jedinica lokalne samouprave (Nova Gradiška, Okučani, Stara Gradiška, Gornji Bogićevci, Dragalić, Cernik, Rešetari, Staro Petrovo Selo, Davor, Vrbje). Imamo 64 člana od čega 11 iz javnog sektora, 29 iz gospodarskog te 24 iz civilnog sektora. Prostire se na površini od 838,79 km², zauzima 41,2% površine Brodsko-posavske županije. U prvoj godini provedbe IPARD-a organizirali smo i sufinancirali posjet članova na četiri sajma. Proveli smo 31 stručnu edukaciju na kojima je sudjelovalo oko 500 osoba.

U tijeku je druga godina provedbe IPARD-a u kojoj nastavljamo s edukacijama članova i stanovnika LAG područja. Pripremajući se za kreiranje nove Strategije za programsko razdoblje 2014-2020 provodimo procjenu potreba na terenu. Ovim putem pozivamo sve pravne i fizičke osobe s područja LAG-a koji su zainteresirani da se njihove potrebe nađu u Strategiji, da nas posjete u uredu u ulici M. A. Relkovića 9. Razgovarat ćemo s Vama o Vašim željama i potrebama, o Vašim idejama i projektima koje želite pokrenuti. Vaše potrebe zajedno ćemo uobličiti u projektnu ideju. Na temelju svih projektnih ideja, kreirat ćemo Strategiju koja je temelj za privlačenje neophodnih financijskih sredstava kojima zajedno možemo razvijati naše područje.

 

Related Post

FORUM ŽENA SDP-a

Autor - 09/12/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 9. prosinac 2013. – Članice Foruma žena Gradske organizacije SDP-a danas su u posjetile Udruge za pomoć osobama…