Novogradiščani u građanskoj inicijativi „Zasadi drvo, ne budi panj“ zasadili stotinu stabala

1990 0

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 26. listopada 2019. – U namjeri da pridonesu poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i daju svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promjena Novogradiščani su se uključili u građansku inicijativu “Zasadi drvo, ne budi panj”, a pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i tomu doprinijeti. Akcija traje tri dana. Jučer je održana u gradskim osnovnim i srednjim školama, a danas sadnice stabala sadile su se u Sportskom centru „Slavča“ , kod bazena u Sportskom centru „Ivo Petranović“ i kod nogometnog igrališta u Ljupini. Kako kaže zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina zasadit će se ukupno oko sto sadnica i time istaknuti važnost i dobrobit drveća i zelenila, osobito u urbanim sredinama.
-Jučer smo u sklopu građanske inicijative posadili sadnice stabala u osnovnim i srednjim školama. Puno djece je pokazalo interes i odazvalo se sadnji stabala. Danas smo u akciju uključili volontere. Drago mi je da imamo ovako velik odaziv u našem gradu i da smo se uspješno priključili nacionalnoj akciji. Ovakve projekte nastavit ćemo i dalje, okupljati ljude koji će svojim primjerom osvijestiti druge o važnosti ekosustava u kojem živimo i važnosti sadnje drveća – kazala je Ivana Trupina.
Danas su u akciji uz građane sudjelovali članovi Rotarty kluba Nova Gradiška, Udruga Studio B čije su članice došle iz Bodovaljaca i DVD-a Nova Gradiška koji su došli kao tehnička pomoć, a usput su pomogli saditi stabla i zalijevati sadnice.
-Akcija se održava pod simboličnim nazivom „Zasadi drvo, ne budi panj“ i odličnih je rezultata. Posadit ćemo puno stabala i naš već zeleni grad učiniti još zelenijim. Ovakvim akcijama treba educirati mlade i odmaknuti ih od računala, televizora i tableta da dio dana provedu u prirodi, u kruženju zelenika ili na igralištu. Trudimo se da djeci stvorimo uvjete za to. Možemo sada pogledati ovoj lijepi sportski centar na Slavči i igrališta. Doći će tu i novi sadržaji tako da će svako dijete moći ovdje doći uživati u sportskim natjecanjima i igri. Svima koji su danas došli zahvaljujem se na trudu i angažiranju – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Related Post