NOVOGRADIŠKI OGRANAK MATICE HRVATSKE: Četiri knjige mladih autora

329 0

Autori teksta I.H. V.B. Foto I.H.

NOVA GRADIŠKA, 4. ožujka 2021. – Poticanje stvaralaštva mladih novogradiškoga kraja kroz pisanu riječ, likovni izraz i izvorni govor. Naslovljen je tako vrijedan izdavački projekt novogradiškoga Ogranka Matice hrvatske ostvaren u prošloj „korona 2020. godini”.
Tiskane su 4 zbirke radova mladih i nadarenih osoba novogradiškoga kraja: „Tatjana Eller i druge priče“ Sare Čepić; „Djedove priče” Marijane Bogdanović (Gornji Bogićevci), Ive Stuburić (Davor) i Željka Ćelepirovića (Davor); zbirka pjesama „50 sati leta“ Andreja Đeraja (Nova Gradiška); ilustrirana slikovnica za djecu, „U čudesnom vrtu odrastanja“, Zorice Lalić, Nova Gradiška.

Ovo je prvi takav projekt Ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški čiji cilj je bio pomoći mladima i nadarenima koji se bave pisanom riječju (proza, poezija) i likovnim izrazom radi predstavljanja domaćoj i široj javnosti te poticanje na daljnje stvaralaštvo kojim će osvijestiti osobne vrijednosti i biti prepoznati na hrvatskoj kulturno-književnoj sceni.

Zbog nedostatka financijskih sredstava za tiskanje svojih radova, Ogranak Matice hrvatske im je sredstvima iz projekta, odobrenima na Natječaju Grada, pomogao u pripremi i tiskanju djela. Preostalo je ove vrijedne knjige i predstaviti što smo morali odgoditi zbog poznate korona krize i epidemioloških mjera.

Ujedno,Ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška ovim projektom slijedi ciljeve i zadaće Središnjice MH u Zagrebu, a to su: objavljivanje knjiga, časopisa i inih publikacija, čuvanje i njegovanje izvornosti i osobitosti hrvatskoga jezika, rad s mladima u svim dijelovima društva.

O autorima i zbirkama

Marijanu Bogdanović, Ivu Stuburić i Željka Ćelepirovića povezuju „djedove priče” temeljene na izvornom, nekadašnjem tradicijskom načinu života i autentičnom govoru lokalne sredine. Marijana Bogdanović napisala je devet priča s posvetom svojim djedovima: Lojzi, Rajku i Toni, a Iva Stuburić i Željko Ćelepirović pišu priče na izvornoj ikavici svojega sela Davora povezujući prošlost i sadašnjost „ ondi di mali čamac vodom plovi, ondi mi moja duša biži“

„50 sati leta” , naziv je druge zbirke pjesama Novogradiščanina Andreja Đeraja. U predgovoru zbirci
(32 pjesme) prof. Danijela Juranović je zapisala:”Hermetičnost koju nalazimo u gotovo svakom
naslovu iziskuje osim poznavanje širokoga spektra ljudske djelatnosti, dodatni angažman i
visok stupanj pribranosti u potrazi za porukom koju često autor banalizira, suptilno provocirajući čitatelja”.

Bivša učenica novogradiške Gimnazije, a sada studentica medicine, Sara Ćepić, napisala je osam
priča objavljenih u knjizi Tatjana Eller i druge priče ( „s obećavajućom budućnosti ove mlade književnice“- Miro Gavran) -Tatjana Eller, Aleksej Ćuprin je Čehov, Slučaj M ili Zapisi iz kazališta, Izvanredno krotak, Mekušac, Asklepije, Posljednji monolog tuberkulozičara, Duh.
Pogovor slikovnici U čudesnom vrtu odrastanja (osam pjesama koje je Zorica Lalić napisala i
ilustrirala) napisao je naš istaknuti književnik i pjesnik Stijepo Mijović Kočan:”Zorica Lalić veliko je
malo dijete, čista srca i vesele naravi. Svojim čarobiranim crtežima osvježenje je u likovnom stvaralaštvu za malu veliku djecu i za sve koji umiju biti dijete”

Related Post