NOVOGRADIŠKI RATNI SPOMENAR – Najkrvaviji novogradiški ratni dan 

1505 0

Zrakoplovi JNA su 21. rujna 1991. godine razarali vitalne  objekte u Novoj Gradiški i okolici i pritom ubili 12 i ranili 50 osoba

Autor Franjo Samardžić 

NOVA GRADIŠKA – Prenosimo tekst iz  serijala Novogradiški ratni spomenar koji je objavljen na novagra.hr. Novogradišćani se svake godine  prisjećaju dana kada  su zrakoplovi JNA  razarali  vitalne  objekte  u Novoj Gradiški i okolici i pritom ubili 12 i ranili 50 osoba. Većina je ubijena  kod Doma kulture gdje im se grad odužio postavljanjem spomen-ploče sa njihovim imenima  ispred koje će i danas biti položeni vijenci i zapaljene svijeće.  

Najkrvaviji novogradiški dan u Domovinskom ratu bio je 21. rujan 1991. godine. Nakon što su napali naplatne kućice na autocesti neprijateljski zrakoplovi se obrušavaju na Novu Gradišku i gađaju vitalne objekte.

Cilj je uništiti ih, obeshrabriti branitelji i izazvati paniku kod civilnog stanovništva. Poginulo je 11 osoba. Jedna osoba je izgorjela, a 50 osoba je teže i lakše ranjeno. Izgorjela su 2 vojna kamiona.

Središte Nove Gradiške napadnuto je u 12,52 sati. Iz zrakoplova agresor puca strojnicama, a raketama gađa vitalne objekte. U prvom naletu zrakoplova pogođena je zgrada Skupštine općine Nova Gradiška, pošta, stambena zgrada pokraj pošte, pravoslavna crkva i zgrada Zagrebačke banke. U drugom naletu na meti zrakoplova je Dom kulture u kojemu je smještena lokalna radio-postaja, privatna pekara i stambena zgrada u njezinoj blizini, te željeznička postaja. Oštećeno je i nekoliko privatnih obiteljskih kuća. Namjera neprijatelja je bila uništiti vitalne objekte značajne za normalno funkcioniranje svakodnevnog života. Cilj neprijateljskih zrakoplova bila je stoga i brana Bačica na akumulaciji nadomak Cerniku, odakle se Nova Gradiška opskrbljuje vodom. Oštećena je filtar-stanica.

Sirene sve češće oglašavaju opasnost iz zraka i opću opasnost pa su Novogradiščani često u skloništima. Je li Nova Gradiška postala sastavni dio zapadnoslavonskog bojišta, pitanje je koje se već desetak dana s razlogom postavlja, iako u samom gradu nema sukoba, a branitelji čvrsto čuvaju prilaze gradu. Srpsko dalekometno topništvo potiče na takva razmišljanja jer svaki dan sustavno gađa grad i civilne objekte. To isto čini i neprijateljsko borbeno zrakoplovstvo.

Unatoč opasnostima grad „normalno“ funkcionira. Sve javne djelatnosti, osim škola, na usluzi su građanima. U poduzećima se radi polovično jer je većina radnika obukla uniformu Hrvatske vojske. Osnovne i srednje škole po odluci Kriznog štaba neće raditi do 1. listopada.

Related Post