NUŽNA I POLITIČKA VOLJA

1564 0

Bitno je pomoći stočarima da razdoblje smanjene proizvodnje mlijeka traje što kraće STARA GRADIŠKA, 20. travanj 2012. – Zbog virusnog oboljenja goveda-enzootske leukoze, u stočarskom povratničkom naselju Gornji Varoš,

u starogradiškoj općini, broj goveda će biti gotovo prepolovljen! Unatoč obećanjima resornog ministarstva da će u zakonskim rokovima dobiti naknadu za grla koja će morati ukloniti, stočari se pribojavaju kako zbog neminovnog pada proizvodnje mlijeka tu krizu neće moći sami prebroditi. Zato su jučer na adresu ministra Tihomira Jakovine uputili pismo koje je potpisao i načelnik općine Velimir Paušić. Traže naime hitan sastanak jer je problem s leukozom doveo u pitanje opstanak stočarstva u tom kraju.

 

“Stanje je kritično iz više razloga. Svjesni smo što znači leukoza ali očekujemo pomoć od države u više smjerova, a ne samo kroz naknadu za uklonjene životinje. Prema našim saznanjima za jednu kravu dobit ćemo šest tisuća kuna, a za junice je potrebno platiti duplo više, kaže Mijo Hrdžić, vlasnik tridesetak krava od kojih je 11 oboljelih. Pita se kako nadomjestiti vrijeme dok na gospodarstvu nove junice ne budu davale istu količinu mlijeka. Zbog toga se boje i kako će se ponašati njihov otkupljivač. Obzirom da će se u zaraženim dvorištima stanje pratiti još četiri mjeseca zbog dugotrajne inkubacije bolesti, pitaju se mogu li se i nove krave zaraziti. Misle kako imaju pravo tražiti pomoć od države jer su kao povratnici u taj kraj praktično sami obnovili uništeni stočni fond, a sada im ponovo prijeti “katastrofa”.

 

“Ostavili smo 700 komada krupne stoke i nekoliko tisuća svinja, a nismo zatekli ništa” dodaje Hrdžić. Slična je situacija s leukozom i u dvorištu njegova rođaka mladog Gorana Hrdžića, sina poginulog branitelja koji je odlučio ostati u tom mjestu i živjeti od proizvodnje mlijeka. Od tridesetak krava gotovo je polovica zaraženih. “Mi smo totalni gubitnici i ako nam u državi ne pomognu ne vidimo perspektivu i mislim da ćemo svi završiti na socijali”.

 

Starogradiški kraj je najviše pogođen leukozom od svih mjesta okučanskog kraja tvrdi i mjesni veterinar Mario Bokulić. “Otkrili smo preko sto pozitivnih krava i nesporno je da se problem mora rješavati, kako bi Hrvatska postala slobodna i od te bolesti. Ali bitno je pomoći stočarima da razdoblje smanjene proizvodnje mlijeka traje što kraće” kaže Bokulić.

 

Potrebna je politička volja
Uzroci eskalacije bolesti baš u tom kraju vjerojatno leže u obnavljanju stoke iz uvoza ili iz donacija a riječ je i o pograničnoj zoni. Osim stručne pomoći, ovdje je zasigurno potrebna i politička volja, smatra veterinar Bokulić priključući se očajnim stočarima u traženju hitnog sastanka s ministrom Jakovinom .

Related Post