OBILJEŽAVANJE 19. OBLJETNICE VRA „BLJESAK“

1768 0

OKUČANI, 30. travnja 2014. – Brojnim prigodnim manifestacijama i događanjima u Okučanima se obilježava 19. obljetnica VRA „Bljesak“, a sinoć je u Domu kulture održan održan je okrugli stol „Domovinski rat i VRO „Bljesak“.

 

Ukratko o akciji „Bljesak“

Vojno redarstvena akcija „Bljesak“ počela je 1. svibnja 1995. u 5 sati i 30 minuta, a u akciji je sudjelovalo oko 7 200 hrvatskih vojnika i policajaca. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

Munjevitom akcijom u samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koji je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac.

Tijekom akcije agresor je srušio i zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Sadržaji obilježavanja

Ove godine obilježava se 19-a obljetnica „Bljeska“ uz brojne sadržaje, a 29. travnja u okučanskom Domu održan je okrugli stol „Domovinski rat i VRO „Bljesak“. Domaćini su bili Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata BPŽ, ogranak Okučani i općina Okučani, a uz mještane koji su s pozornošću pratili izlaganje govornika nazočni su bili i župan Brodsko-posavski Danijel Marušić, kao i pukovnik Adam Tomičić, predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata grada NG.

Sudionici okruglog stola su bili: dr. Sc. Ivica Miškulin s temom „Plave kacige i zaštita sektora zapad, dr. Sc. Janja Sekula Gibač s temom „Političke prilike uoči VRO „Bljesak“, prof. Ivan Brigović s temom „Tko je kriv za poraz 18. korpusa SVK, umirovljeni policijski savjetnik Darko Josić, zamjenik zapovjednika specijalne policije „Ris“ Kutina s temom „Uloga specijalne policije u Domovinskom ratu u zapadnoj Slavoniji, umirovljeni glavni policijski inspektor Vlado Radošić, ratni zamjenik zapovjednika specijalne policije „Zebre“ NG s temom „Zatvor Okučani u Okučanima i srpski logor za ratne zarobljenike Stara Gradiška“, umirovljeni brigadni general Tomo Medved, pripadnik „Tigrova“ s temom „Uloga gardijskih brigada u Domovinskom ratu u zapadnoj Slavoniji, umirovljeni brigadir Željko Žgela, ratni zapovjednik 1. novogradiške dragovoljačke bojne (3. bojne 108. brigade HV-a) i ratni zapovjednik 121. brigade-pukovnije HV-a s temom „Uloga HV u Domovinskom ratu u zapadnoj Slavoniji. Sudionik okruglog stola bio je i satnik Damir Matošević, pripadnik 121. brigade HV-a s temom „Minsko-eksplozivna sredstva, uzroci, posljedice, ljudska i materijalna šteta, kao i Damir Markus, zvani „Kutina“, pripadnik HOS-a koji je prezentirao video produkcijom ratne događaje na području zapadne Slavonije, novogradiško, novljansko i pakračko ratište.

Posebno je pozdravljen umirovljeni general zbora Josip Lucić koji je govorio o tijeku događanja u Domovinskom ratu, operaciji „Bljesak“, ali i drugim oslobodilačkim akcijama te o prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

U povodu obilježavanja 19. obljetnice VRO „Bljesak“ Okučani su 25. travnja dočekali i članove MK „4, Gardijska-Split“ jer je i ovo mjesto bila jedna od postaja projekta „23 krunice Split – Vukovar“.

U subotu, 26. travnja otvorena je u okučanskom Domu izložba fotografija ratnih vojnih invalida „Povlašteni, privilegirani ili ponosni“, te predstavljena knjiga Vlade Radošića, „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991.“.

 

Središnji događaji obilježavanja „Bljeska“ 1. svibnja

Od 9 sati budnica u izvedbi orkestra OS RH ulicama Okučana, a od 10 sati Komemoracija, paljenje svijeća, polaganje vijenaca kod središnjeg križa u okučanskom parku „Hrvatskih vitezova“ uz postrojavanje ratnih zastava. Od 10,45 bit će otvorene županijske športske igre hrvatskih branitelja u organizaciji UHDDR BPŽ.

U 11 sati sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata, a od 12 sati je predviđen doček maratonaca „Hrvatski sokol“ Nova Kapela-Batrina te posjeta Spomen sobi VRO „Bljesak“. Oko 14 sati očekuje se i dolazak motorista sudionika „2. moto-defilea Bljesak“ iz svih krajeva Hrvatske. Od 16 sati najavljen je i zabavno glazbeni program.

 

 

Related Post

ŽUPA SVETOG VIDA OKUČANI

Autor - 18/02/2013 0
OKUČANI, 18. veljače 2013. – Vjernici župe sv. Vida iz Okučana jutros su klečeći slušali posljednje retke Biblije – Svetog…

VANDALIZAM

Autor - 30/04/2014 0
GREĐANI, 30. travnja 2014. – Spomen ploču hrvatskom policajcu Željku Adžiću, poginulom 16. rujna 1991. godine, kako saznajemo od Antuna…