OBILJEŽENA 24. OBLJETNICA PRIZNANJA RH

765 0

NOVA GRADIŠKA, 16. siječanj 2015. – 24. obljetnica Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske obilježena je svečano i dostojanstveno u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade/pukovnije Nova Gradiška

15. siječnja, a program je počeo u novogradiškom Domu kulture pozdravom Lijepoj našoj te minutom šutnje za sve poginule hrvatske sinove i kćeri, za njihovu žrtvu ugrađenu u temelje hrvatske države te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana. Državnu himnu i dvije domoljubne skladbe, „Od stoljeća sedmog“ i „Vivat Croatia“ izvelo je HPD „Graničar“ pod ravnanjem Julijane Žirovčić, a vlastite domoljubne stihove interpretirala je novogradiška pjesnikinja Evica Kraljić, čime su dodatno doprinijeli svečarskom ozračju proslave.

 

Vodeći program, Krešimir Baković, tajnik Udruge hrvatskih branitelja 121.brigade/pukovnije NG podsjetio je na 15. siječanj 1992. godine kada je RH priznalo 12 zemalja tadašnjih članica EU. Istoga dana pridružile su im se i Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska. Hrvatsku je 19. prosinca 1991. prvi priznao Island, a istoga dana takvu je odluku donijela i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja 1992. kada nas je priznala tadašnja EU. Dva dana prije EU Hrvatsku je priznala i Sveta Stolica, a 14. siječnja i San Marino. Još u jesen 1991. Hrvatsku su priznale i zemlje koje tada još i same nisu bile priznate: Slovenija, Ukrajina, Litva, Estonija i Latvija. Do kraja siječnja 1992. Hrvatsku su priznale 44 zemlje.

Hrvatska je 22. svibnja 1992. primljena u Ujedinjene narode, a potom i u Euroatlantske integracije i u konačnici postala je članicom EU i NATO.

Programu su bili nazočni brojni gosti, a posebno su pozdravljeni novogradiški srednjoškolci Gimnazije i Industrijsko-obrtničke škole. Među okupljenim uzvanicima bili su članovi Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja grada NG, Požege, SB, potom udruge udovica i djece poginulih hrvatskih branitelja NG, udruge Specijalne i temeljne policije, udruge hrvatskih branitelja 108. brigade SB, udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP NG, udruge ratnih veterana 3. Gardijske brigade general Rudi Stipčić, ratni zapovjednik Operativne grupe „Posavina“, general Specijalne policije „Zebre“ i ratni zapovjednik Stjepan Vuković, pukovnik i ratni zapovjednik 99. brigade Ivica Babić, pukovnik i također jedan od ratnih zapovjednika 99. brigade  Rudolf  Klicper, bojnik Marko Derežanin, član Udruge organizatora proslave, Vlado Matošević, vlasnik tvrtke „Valpak“, gradonačelnik Željko Bigović i njegovi zamjenici Ljiljana Lukačević i Dario Ban, predstavnici novogradiškog Ogranka MH, te drugih gradskih institucija i ustanova.

Okupljenima je pozdravne riječi i čestitke u povodu 24. obljetnice Međunarodnog priznanja RH uputio novogradiški gradonačelnik Željko Bigović posebno ističući zadovoljstvo što su svečanosti nazočni mladi, koji su, kako je rekao budućnost i Nove Gradiške i Hrvatske. Naglasio je velike zasluge hrvatskih branitelja i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u stvaranju hrvatske države. Istaknuo je također i vrlo uspješan odnos grada NG s pripadnicima udruga proisteklih iz domovinskoga rata posljednjih dvije i pol godine, podsjetio na činjenicu da je za njihov rad Grad osigurao prostor i dodijelio ga za Dom hrvatskih branitelja, koji je u obnovi, a radovi bi, prema njegovim riječima trebali završiti do kraja siječnja. Rekao je i kako nam je za daljnju budućnost zemlje potrebno zajedništvo kakvo je bilo i tih 90-ih godina. Nije zaboravio niti 100% invalide domovinskog rata koji su još uvijek u šatoru u Savskoj 66 te istaknuo kako vjeruje da će od 22. siječnja ove godine ustrojem nove hrvatske Vlade biti vraćen i poštovan dignitet i hrvatskih branitelja i domovinskoga rata te da će se oni tada moći vratiti svojim domovima.

O važnosti 15. siječnja, ali i povijesnim činjenicama nastanka hrvatske države, ukratko je govorio i prof. Ante Vukšić, predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja. Posebno je naglasio kako su za stvaranje hrvatske države isključivo zaslužni poginuli i živi hrvatski branitelji te prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Na vrijeme domovinskoga rata i stvaranje hrvatske države podsjetio je i general Rudi Stipčić, ratni zapovjednik Operativne grupe „Posavina“:

Poslije programa, prema protokolu svečanosti, počast je poginulim hrvatskim braniteljima odana i polaganjem vijenaca, cvijeća, paljenjem svijeća, minutom šutnje i molitvom, koju je kod Spomen obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima te prvom hrvatskom predsjedniku  dr. Franji Tuđmanu,vodio vlč. Perica Matanović, župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Također je predslavio i misu zadušnicu u novogradiškoj župnoj crkvi. Druženje domaćina i gostiju poslije mise nastavljeno je u Vatrogasnom domu DVD-a Nova Gradiška.

 

Related Post

INTERVENCIJA JVP

Autor - 25/07/2015 0
NOVA GRADIŠKA, Javna vatrogasna postrojba danas je u 10.15 sati dobila dojavu o grani koja se raskolila sa stabla u…