OBILJEŽAVA SE DAN OPĆINE VRBJE I ODRŽAVA „ROKOVO U VRBJU“

2332 0

Autor Franjo Samardžić

VRBJE,  16. kolovoza 2018. – Svečano i blagdansko raspoloženje vlada danas u Vrbju. Stanovnici Općine Vrbje obilježavaju  Dan općine,  a mještani Vrbja slave  i blagdan svetog Roka.

Izaslanstva  Općine Vrbje, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, drugih udruga i društava položila su vijence i zapalila svijeće  kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima s područja  Općine Vrbje. Predvođeni velečasnim Željkom Volarićem izmolili su molitvu i minutom šutnje odali im počast  za živote koje su dali u Domovinskom ratu za slobodnu i neovisnu  Domovinu.

Tradicionalnu svetu misu na otvorenom  i ove je  godine u povodu blagdana sv.  Roka  služio  velečasni Željko Volarić.

Održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća kojom je predsjedao Mladen Konjević. Uz  članove Općinskog vijeća, nazočni su bili predstavnici braniteljskih i  drugih udruga,   Klara Šćuka, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Ivan Šmit i Goran Jelinić, općinski načelnici u Novoj Kapeli i Brodskom Stupniku,  Marin Marjanović, načelnik Policijske postaje Nova Gradiška i Miroslav Matić načelnik granične policije Stara Gradiška, Jozo Bungić predsjednik  županijske Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata.  Na sjednici su nazočni bili načelnik Igor Jurišić i njegova zamjenica Barbara Jurčević

Pozdravljajući ih Mladen Konjević se zahvalio članovima Općinskog vijeća i načelniku Igoru Jurišiću na konstruktivnoj  suradnji.

-Okupili smo se da proslavimo Dan naše općine i našeg zaštitnika sv. Roka. Moram reći da mi je kao predsjedniku Općinskog vijeća  bilo ugodno obnašati tu dužnost. Sve odluke smo donijeli nakon afirmativne rasprave  i jednoglasno. Problematiku koja je bila na dnevnom redu dobro smo razmotrili i donosili najkvalitetnije odluke. Moram pohvaliti i rad našeg načelnika i zamjenice načelnika. Koristim priliku da  pozdravim predstavnike  udruga koje djeluju u našoj općini, članove DVD-a i predstavnike Vatrogasne zajednice naše općine. I njima se zahvaljujem na suradnji.  Pozdravljam obrtnike i poljoprivrednike  koji svojim radom pune  RH i naše općine – kazao je, uz ostalo,  Mladen Konjević, predsjednik Općinskog vijeća.

Općinski načelnik Igor Jurišić govorio je  o aktivnostima provedenim u proteklih godinu dana i  planovima za naredno razdoblje.

-Aktivni smo bili na svim područjima , kako na području  komunalne infrastrukture tako i na području društvenih djelatnosti koje su u  našoj nadležnosti.

Zasigurno mogu reći da su polučeni rezultati više nego dobri, da smo vrlo zadovoljni  unatoč  teškim gospodarskim vremenima.  Ipak smo napredovali zahvaljujući prije svega pojedinim institucijama koje prepoznaju naše projekte i financijski ih podržavaju.

U kratkim crtama ću  predstaviti rad općine Vrbje u razdoblju od prošlogodišnje proslave Dana općine. Spomenuti ću samo vitalne projekte za poboljšanje uvjeta  življenja u našim mjestima  i neke planove za budućnost koji su planirani našim proračunom ili su u fazi projektiranja.

Sa zadovoljstvom mogu reći da smo na projektu vodoopskrbe do kraja 2017 godine ostvarili naše planove i izgradili sve magistralne i sekundarne vodoopskrbne vodove. Sada sve kuće unutar građevinske zone na području općine imaju mogućnost priključenja na gradski vodovod . Imamo 100 postotnu  pokrivenost vodovodnom mrežom području cijele općine. Da budem našim mještanima što jasniji, od Kalića u Bodovaljcima pa do Mije na Gredi svi se mogu priključiti na vodovod, znači svaka kuća u svakom sokaku.  Moram reci da je ovaj projekt bio u posebnom fokusu  Općine u zadnjih nekoliko godina i da je ovo bio više milijunski projekt koji je rađen u više etapa i financiran sredstvima  Hrvatski voda  i Ministarstva regionalnog razvoja po ugovorima iz tzv. EIB-a 2  uz  sufinanciranje Općine ovisno o ugovoru i etapi izgradnje. Naravno, kao i u većini stvari kod nas tako i ovaj projekt ne prolazi bez problema i zapeli smo na zadnjoj, najmanjoj stepenici,  a to su kućni priključci na vodovod koje bi trebalo izvoditi naš Vodovod, odnosno poduzeće za distribuciju vode. Sada ovdje ne imenujem niti tražim krivce nego se ovim putem ispričavam našim mještanima na višemjesečnom čekanju. Ovi problemi će se otkloniti u razumnom roku, a nastali su zbog  spajanja dvije tvrtke u jednu čime ćemo  i mi završiti priču o vodoopskrbi i okrenuti se novim problemima i njihovom rješavanju.

Most na Rešetarici između Vrbja i Bodovaljaca je isto tako milijunska investicija Županijske uprave za ceste Brodsko-posavske županije. Moram se zahvaliti  županu Danijelu Marušiću i ravnatelju ŽUC-a gosp. Antunu Dukiću koji su omogućili gradnju ovoga mosta. Iako je izgradnja krenula nakon višegodišnjih naših traženja moram reći da je investicija bila unazad dvije godine planirana županijskim proračunom. Izuzetno  sam zadovoljan da je njegova izgradnja završena upravo pred ovu svečanu sjednicu. Dobili smo most  u skladu sa potrebama naših mještana i sigurnosti prometa koji se odvija između dva naselja.

Budući da Općina Vrbje ima dobru suradnju s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova evropske unije, na čije natječaje se javljamo gotovo svake godine, imamo i velikog uspjeha kod povlačenja financijskih sredstava.  U proteklim godinama obnovili smo naše društvene domove, a na prošlogodišnji natječaj Ministarstva regionalnog razvoja kandidirali smo dva  projekta i oba su odobrena za sufinanciranje. Prvi je bio modernizacija kolnika na nerazvrstanoj cesti u Sičicama, tzv. Bešlijanski sokak koji je bio najlošiji na području općine.

Sredstvima dobivenim na natječaju Općina  je i ovaj problem uspješno riješila. Drugi odobreni projekt   je bilo postavljanje dječjeg igrališta u Dolini, kojeg tamo  nije bilo.

Početkom godine uspjeli smo riješiti imovinsko pravne odnose na parceli  preko puta crkve i škole na Visokoj Gredi  i u vlasništvo općine dobili prostor idealan za gradnju objekta za društvene sadržaje.  Time su stvoreni uvjeti za kandidiranje na natječaje svih mogućih sadržaja što nam ide na ruku jer svi znamo da općina Vrbje ne raspolaže velikim proračunskim sredstvima i da sve što budemo gradili i radili  mora biti financirano iz drugih izvora. Iako na Visokoj Gredi postoje društvene prostorije, koje su u zakupu i za sada ih neometano koristimo, smatram opravdanom želju Mjesnog odbora da se izgrade društvene prostorije koje ce biti u općinskom vlasništvu i u kojima će se moći obilježiti najvažniji datumi za mjesto, koji ce služiti mještanima za njihove potrebe, provoditi razne edukacije, pa čak i organizirano gledanje utakmica,  provesti izbori, itd. Još uvijek smo u fazi ishođenja građevinske dozvole.  Naravno nismo spavali  i u međuvremenu smo projekt kandidirali na natječaj i za potrebe prve faze radova dobili 150 tisuća kuna.

U našoj općini  pretežiti broj stanovništva bavi se poljoprivredom tako da smo i ove godine započeli sa radovima na uređenju poljskih putova. Radovi  izvođeni prema planu za 2018. godinu  na području cijele općine. Plan je da u sljedećem razdoblju dovedemo u funkciju sve putove na našoj općini

 

Općina provodi tzv. Program “Zaželi” i sa područja općine imamo zaposlenih 11 žena koje svakodnevno skrbe za veliki broj starih i nemoćnih u našoj općini a plaće im se 100 posto financiraju evropskim novcem. I dosada smo provodili takve programe preko Zavoda za zapošljavanje ali ovo je sada puno konkretnije jer su ugovori o radu  potpisani na dvije godine.  Projekt provodimo u suradnji s Crvenim križem Nova Gradiška koji je nositelj a Općina partner i mogu reći da je suradnja na ovome projektu odlična.

Provodimo i program javnih radova preko Zavoda za zapošljavanje  koji zapošljava  6 osoba  kojima se plaće financiraju sredstvima Zavoda.

Općina je pristupila i izradi programa  raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.

Moram spomenuti da smo na natječaju dobili 130 tisuća kuna  za projektiranje nadogradnje doma u Vrbju. Nadogradnja doma je zamišljena kao multifunkcionalna zgrada u koju bi bilo  nekoliko prostora,  prije svega prostor za potrebe ljekarnu koja nam nedostaje uz ambulantu, prostor za dentalnu medicinu -zubara, prostor za dječju igraonicu u kojoj bi se  odvijala  i nastava predškolskog odgoja.  Bio uređen po standardima dječje igraonice – vrtića.  Proširenjem postojeće sale društvenog doma  na katu bi  bili prostori za udruge i fitnes dvorane. Ovaj projekt pripremamo za kandidiranje na fondove Europske unije.

Započeli smo sa uređenjem tribina za nogometni klub Slavonija Bodovaljci koji ćemo završiti u slijedeći mjesec dana.  Općina će na taj način dati dodatni poticaj razvoju sporta, koji će  financijski i dalje podržavati.

Općina je započela sa revizijom  razvojne strategije koja je potreba za kandidiranje projekata na EU natječaje  i  mjere ruralnog razvoja. Troškove izrade revizije razvojne strategije kandidirali smo na podmjeru 7.1.1.  Sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj jedinica lokalne samouprave.

Pronašli smo sredstva i podržali neke još socijalnih programa kao što su :  financiranja male škole, isplata porodiljnjih naknada za svako novorođeno dijete, sufinanciranje registracije traktora ,  financiranje troškova prijevoza za djecu s poteškoćama u razvoju itd, a  nadam se do početka školske godine da ćemo  financirati troškove nabave udžbenika za osnovnu školu.

Podržali  smo i mnogobrojne manifestacije kao što su : Božićni nastup KUD-a, Pokladno jahanje, Vatrogasni memorijal Ž. Brkanac, Rokovo,   Regata  DOLINA, fišijade u Bodovaljcima iVrbju ,  Proslavu Velike gospe na V. Gerdi.

Posebno cijenim dobru  suradnju sa braniteljskim udrugama i pohvaljujem ovim putem gospodina  Vonića koji se zalaže za dobru suradnju sa svim braniteljskim udrugama. Tako je dobivena oprema za dječje igralište u Sičicama od strane prijatelja iz Zagreba. Moram pohvaliti  i  gosp Vernera Veselića koji isto tako nesebično pomaže.

Općina podržava   rad svih udruga na području općine i tako velikim djelom opravdava  svoje postojanje. I dalje ćemo raditi na  poboljšanju uvjeta življenja u našim mjestima i zadovoljavanja osnovnih potreba naših mještana.

Ovom prilikom zahvaljujem se i svim članovima Općinskog vijeća na njihovu radu i zalaganju, zahvaljujem se predsjedniku OV gospodinu Mladenu Konjeviću  i mojoj zamjenici gospođi Barbari Jurčević.

Nadam se da ćemo našom daljnjom suradnjom i zalaganjem opravdati očekivanja koja su pred nas postavili naši glasači i mještani naših naselja.

Moram na kraju reci da je ovo  što sam naveo daleko od cjelokupnog rada Općine. Svakodnevno imamo  desetak  zahtjeva naših mještana za rješavanje njihovih tekućih problema.  Općina ima jednu zaposlenu djelatnicu gosp. V. Abrić  kojoj se ovim putem zahvaljujem na požrtvovnosti.

 

Zahvaljujem se Ministarstvu regionalnog razvoja i Ministarstvu graditeljstva, Hrvatskim vodama i drugima koji financijski podržavaju naše projekte.  Posebno se zahvaljujem  vodstvu Brodsko posavske županije, na čelu sa  županom   i njegovim  zamjenicima na izuzetnoj suradnji i zato što su prepoznali naše dobre namjere – kazao je uz ostalo načelnik Igor Jurišić.

 

Danas se održava tradicionalna manifestacija „Rokovo u Vrbju“, svečane konjske zaprege  proći će Vrbjem, a u 18 sati na središnjem trgu u Vrbju održat će se tradicionalna smotra folklora.

Dakako, sva ova događanja  prati i  tradicionalno  druženje Vrbjana i njihovih gostiju  uz pečenog vola, janjetinu, jela s roštilja i iz peke, te  piće i glazbu.

Related Post