OBILJEŽEN JE DAN OPĆINE GORNJI BOGIĆEVCI 

975 0

Tekst i fotografije Franjo Samardžić

 

GORNJI BOGIĆEVCI – Nakon što su Bogićevljani u nedjelju proslavili blagdan Duhova tradicionalno na Duhovski ponedjeljak   obilježili su i Dan općine.    Nakon  svete mise koju je u župnoj crkvi Duha Svetoga   predvodio velečasni Mario  Sanić  iz novogradiške župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije,   predvodio je i molitvu   kod  spomenika  poginulim  hrvatskim domoljubima i biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana gdje su  položeni vijenci i zapaljene svijeće uz prisjećanje  na najzaslužnije za  slobodnu i neovisnu Domovinu Hrvatsku.  

Pod predsjedanjem Željka Klarića  održana je  svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su nazočni bili  brodsko-posavski župan Danijel Marušić,  Aca Vidaković,  Velimir Paušić,  i Vitomir Žakoć   načelnici  Općina Okučani, Stara Gradiška i Cernik, Ivica Pivac predsjednik Općinskog vijeća Općine Okučani, Zrinko Kapetanić, načelnik Policijske postaje Okučani, čelnici   prijateljskih  općina  iz BiH i brojni drugi uzvanici.

Sjednica je bila prigoda  da predsjednik Željko Klarić  govori o  jedinstvu članova Općinskog vijeća ističući jednoglasno  donošenje odluka, te  zahvali  načelniku i djelatnicima  Općinskog upravnog odjela na suradnji. 

Načelnik Pavo Klarić  govorio je o  aktivnostima u proteklih  godinu dana  i doprinosu  koji je ostvaren  u  unapređenju  života u njihovoj lokalnoj zajednici. Sjednica je bila u  znaku  30. obljetnice  uspostave lokalne samouprave pa tako i Općine Gornji Bogićevci. 

Načelnik  Pavo Klarić je govorio o naporima koji se ulažu kako bi se spriječio odlazak mladih sa područja općine i popravila njena demografska slika, ali  istaknuo da je   Općina Gornji Bogićevci  isplatila samo tri naknade za  novorođenu djecu i  da je  nastavljen  trend da  se  više umire nego rađa. (O  izvješću  koje je podnio opširnije ćemo pisati). 

Bio  je to povod i na osvrt na  lošu  demografsku sliku  ne samo u općini Gornji Bogićevci o čemu je govorio njen načelnik, već i  u ostalim  općinama  u ruralnom području o čemu su  govorili  župan Danijel Marušić i načelnik Vitomir Žakić, koji  je naglasio da se u Općini Cernik vide   pozitivni  pomaci i mladi vraćaju  u Cernik.  Smatraju da je  ustrojavanje lokalne samouprave i osnivanje Općina prije 30 godina  bio pun pogodak jer  je time  ljudima  u lokalnim zajednicama omogućeno da samo odlučuju i kroje svoju sudbinu.  

Svečana sjednica Općinskog  vijeća  bila je prilika  da predsjednik Vijeća Željko Klarić i načelnik Pavo Klarić uruče  GRB OPĆINE, općinsko priznanje za 2023. godinu, Zvonku Kovri, dugogodišnjem  nogometnom entuzijasti u Gornjim Bogićevcima i  osnivaču NK „Sloboda“ Gornji Bogićevci na čiji je prijedlog  odluku o priznanju donijelo Općinsko vijeće.  

U povodu Dana općine organizirani su  kulturni, zabavni  i sportski  sadržaji.  Na stadionu “Brezine “odigrana je  nogometna utakmice  između NK  „Sloboda“ Gornji Bogićevci i  NK „Kašina“. U  Hrvatskom seljačkom domu u organizaciji KUD-a Starča  održana je  Smotra folklora “Dok kucaju naša srca mlada postojat će Bogićevci moji”. Nastupili su  PS Udruge umirovljenika Gornji Bogićevci, kulturno-umjetnička društva „Tkanica“ Okučani, „Grigor Vitez“ Okučani, „Dragalić“ Dragalić, „Rešetari“ Rešetari i „Šubič“ Novska, HPD „Urbata“ Davor i  HKD „Napredak“  „Bugojno (BiH). 

Related Post