Obilježena 26. obljetnica Brodsko-posavske županije

1450 0

Autor bpz.hr

Slavonski Brod 17. travnja 2019. – U nazočnosti premijera Andreja Plenkovića, ministrice Gabrijele Žalac, ministara Garija Capellija i Darka Horvata, generala Mladena Markača, župana i predsjednika skupština drugih županija, gradonačelnika i načelnika općina  jučer je održana  svečana sjednica Županijske  skupštine u povodu Dana županije.

Nakon što je sjednicu svečano otvorio potpredsjednik Županijske skupštine Dubravko Kolundžić, okupljenima se obratio i župan Danijel Marušić predstavivši sve do sada učinjeno u području, gospodarstva, poljoprivrede, školstva i infrastrukture, posebno naglasivši važnost projekta Slavonija, Baranja i Srijem: “Ovo je, doista, prva Vlada Republike Hrvatske koja je uvidjela, a potom i djelima pokazala, da Slavonija treba dodatnu pomoć u razvoju i sustizanju razvijenih dijelova Hrvatske. Svjedoči tomu i Projekt Slavonija, Baranja i Srijem kojim se pokreće ubrzani razvoj ovog dijela naše domovine”, kazao je okupljenima župan Danijel Marušić.

Okupljenima se obratio i premijer Andrej Plenković koji je kasnije u Novoj Gradišci predsjedavao 8. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i  Srijem: “Ova je Vlada rekla: ‘Sada je trenutak da napravimo iskorake koji će ostati trajna praksa!’ Ta politička volja koju smo mi pretočili u suradnju, sinergiju, intenzitet odnosa, projektno orijentiran način međusobnog komuniciranja i djelovanja kakav imamo mi iz svih županija je bez presedana u povijesti moderne Hrvatske. Mislim da smo na taj način postavili nove temelje zajedničkog funkcioniranja. Ovo je Vlada koja je stavila politiku ravnomjernog regionalnog razvoja i smanjivanja nejednakosti u samo srce našega programa. Jednako nam je važan i Slavonski Brod i Vukovar i Beli Manastir i Virovitica i Kraljevica i Split i Čakovec. Sve krajeve Hrvatske gledamo sa željom da pomognemo“, poručio je premijer Andrej Plenković.

U sklopu svečane sjednice zaslužnim pojedincima, tvrtkama i ustanovama dodijeljena su županijska priznanja i nagrade;

Plakete Brodsko posavske županije dodjeljene su Udruzi Sikirevački motivi, Državnom arhivu Slavonski Brod, tvrtci Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja, Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti dislocirani studij u Slavonskom Brodu i Zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Godišnju nagradu Kovanica od zlata dobili su Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ilija Šarčević iz Sikirevaca, zatim Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivan Pospišil iz Starog Petrovog Sela,Dunja Vanić, Zlatko Bunjevac, Ivo Đogaš, Karlo Trlin, Damir Ocvirek, Ivan Kuprešak

Povelje zahvalnosti Brodsko-posavske županije dobili su Mario Mandžukić i Ivica Olić za osobite sportske rezultate i doprinos promociji Brodsko-posavske županije

Zlatni grb, nagradu za životno djelo dobio je prof.dr.sc. Bojan Jelaković, za izniman doprinos i postignute rezultate u razvoju zdravstvene djelatnosti, osobito u istraživanju i otkrivanju uzročnika endemske nefropatije te se obratio u ime dobitnika:

“Ponosan sam i polaskan. Ovo je neočekivano priznanje, ali ne samo meni, nego cijelom timu koji je radio na problemu koji je obilježavao brodska sela. Radi se o nefropatiji ili, kako su ga zvali, nefritisu. Šezdeset godina je trajala borba i nastojanje da se otkrije uzročnik, a to je biljka Aristolochia clematitis ili vučja stopa, poznata i kao vučja šapa. Nasreću, uspjeli smo oformiti tim stručnjaka koji je riješio enigmu i maknuo stigmu s naših sela. Veliku su tu ulogu imali brodski stručnjaci, ali je to veliko otkriće i za svjetsku znanost” – kazao je Jelaković u ovoj prigodi.

Related Post