Obilježeno 25 godina od ustrojavanja Brodsko-posavske županije

1632 0

Autor bpz.hr

Slavonski Brod, 16. travnja 2018. Svečanom akademijom u dvorani Glazbene škole kojoj je prethodilo polaganje vijenaca kod spomen obilježja u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški obilježena je 25. obljetnica Brodsko-posavske županije.

Na četvrt stoljeća od ustrojavanja osvrnuo se predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić:

Ovim svečanim skupom obilježavamo 15. travanj – Dan županije, a potom i 25 obljetnicu ustroja i djelovanja županije kao jedinice područne i regionalne samouprave. U ovom, četvrtstoljetnom razdoblju nailazili smo na brojne poteškoće no uz optimističan stav nastojali smo i još uvijek nastojimo pronalaziti rješenja fokusirajući se prvenstveno na razvojne projekte koji su od značaja za boljitak naših građana i napredak cjelokupne županije”, Dodao je i slijedeće: Odgovarajući na potrebe Slavonije, sela i seljaka, pokrenut je i Program ruralnog razvoja čiji učinci se već naziru jer ohrabruje činjenica da je prije neki dan općinama s područja naše županije odobreno čak 22 projekta vrijedna blizu 5,5 milijuna kuna. Isto tako, sa sigurnošću tvrdim da  Brodsko- posavska županija ima potencijala i kadrova, što je prepoznala i središnja vlast u RH, za učinkovito donošenje regulativa koje će poticati gospodarski razvoj, osobito poljoprivredu i sve nadopunjujuće projekte  koji izravno doprinose većoj i kvalitetnijoj proizvodnji u to, za nas, nosećoj gospodarskoj grani.

Župan Danijel Marušić pobliže je govorio o projektima koji se provode i koji su u planu za budućnost, ali se osvrnuo i na aktualno stanje:

“Građani Slavonskog Broda i šest okolnih općina, zbog zabilježene povišene razine ugljikovodika, bez nje su ostali usred uskrsnih blagdana.  Brzom reakcijom osigurali smo dovoljne zalihe pitke vode za sva ugrožena područja, zahvaljujući suradnji sa stožerima Grada i ugroženih općina te Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, Ministarstvom unutarnjih poslova i Hrvatskom vojskom. Kažu da svaka medalja ima dvije strane i sklon sam biti optimist i u najtežim situacijama. Zahvaljujući brzom djelovanju Vlade RH i resornih ministarstava spriječena je šteta većih razmjera.  U konačnici, ovaj mukotrpan posao, napokon je rezultirao  realizacijom spajanja na vodocrpilište u Sikirevcima čime će se  osigurati kvalitetna pitka voda svim stanovnicima Brodsko-posavske županije.

„Sadašnja Vlada prepoznala je potrebe stanovnika ovog dijela Hrvatske. Ekonomska reforma  Vlade RH odnosno Ministarstva financija pomogla nam je usmjeriti nova financijska sredstava u usmjeravanje u predfinanciranje novih projekata i aktivnosti koji vode ka ekonomskoj stabilizaciji i napretku, u čemu smo dugo vremena bili uskraćeni. Do sada smo u velikoj mjeri uspješno koristili europske izvore financiranja”; kazao je župan  Danijel Marušić,

Dobre vijesti za cijelu Brodsko-posavsku županiju čiji je dan danas svečano obilježen. Tim povodom održana je i svečana sjednica Županijske skupštine koja je iskorištena kao idealna prilika za rezimiranje svega što se u županiji radilo. Brodsko-posavska županija u suradnji s Razvojnom agencijom CTR, sudjelovala je u pripremi i provedbi čak 114 europskih projekata. Ulagalo se u školstvo, poduzetništvo.  Među važnijim projektima i “Kraći put do zdravlja”

“Brodsko-posavska županija zahvaljujući razvojnoj agenciji CTR d.o.o. sudjelovala je u pripremi i provedbi 114 projekata koji su financirani iz Europskih strukturnih fondova. S ciljem poticanja  i razvoja poduzetništva pripremili smo i proveli 39 projekata ukupne vrijednosti gotovo 80,7 milijuna kuna. Osam projekata prijavljeno za različite financijske instrumente  u vrijednosti 14,5 milijuna kuna”,dodao je Marušić.

Tu su još i projekti S osmjehom u školu, Eureka, nastavlja se s energetskom obnovom škola, ulaže u poljoprivredu, a županija je napokon očišćena i od mina.  Svi podaci pokazuju da je Brodsko-posavska županija na pravom putu. Dok smo prije krize bili posljednji po razvijenosti, danas smo 16.

Okupljene je pozdravila i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac koja je naglasila kako bi se revitalizacija Brodsko-posavske županije trebala bi se nastaviti, zahvaljujući projektu Slavonija, Baranja i Srijem. Da je prosperitet ovog dijela Slavonije važan i Vladi, potvrdio je i dolazak ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

U nastavku Svečane sjednice najzaslužnijim institucijama i pojedincima uručene su godišnje nagrade Brodsko-posavske županije:

Zlatni grb Tomislavu Greguriću za sveukupni društveno-politički rad i djelovanje, iznimne doprinose u stvaranju i obrani hrvatske države, osobite zasluge u kulturnom, gospodarskom i društvenom razvoju Općine Vrpolje.

Za Plaketu Brodsko-posavske županije u 2018. godini, a koja se dodjeljuje pravnim osobama, potvrđeni su:

Veleučilište u Slavonskom Brodu, Šokačka glumačka družina”Matini kripoštoli”,Đuro Đaković Montaža-Izolakd.o.o.,Klub podvodnih aktivnosti “Marsonia”, Hrvatski institut za povijest-Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje te tvrtka MIG d.o.o. za geodetske i poslovne usluge Slavonski Brod.

Kovanicu od zlata ove godine dobili su

Anka Šakić za postignute uspjehe u poticanju razvoja malog i srednjeg poduzetništva, Mario Sosnik- 100% RVI za zalaganje u promicanju i očuvanju vrijednosti Domovinskog rata, Milan Golubić za sudjelovanje i doprinos u obrani Brodsko-posavske županije, doprinos u razvoju demokracije i očuvanju kulturnih spomenika,Antun Đurek za istaknutu humanitarnu djelatnost,OPG Ivice Ivaniša za rezultate u ekološkoj proizvodnji OPG Željka Bošnjaka za uspjehe u stočarskoj proizvodnji; obrt Jagodanović za uspješan rad i poslovanje te afirmaciju Brodsko-posavske županije, Mirjana Zubović za osobite rezultate u razvoju ljekarničke djelatnosti, Štefan Paun za izniman doprinos u obrani zemlje, ali i aktivnom radu u braniteljskim i civilnim udrugama te osnutku i poticanju rada Športskog saveza invalida i Zvonimir Grško za zapažene rezultate i ostvarenja u djelatnosti tjelesne kulture i športa na području Brodsko-posavske županije.

Related Post